Zwanger en verzekering 2024: onze 5 tips!
Elk jaar is het weer uitzoeken welke verzekering het beste bij je past. Als je zwanger bent is het helemaal handig om goed te kijken naar waar je je voor wilt verzekeren. Wij zetten onze 5 tips voor je op een rij, waar jij aan moet denken als je zwanger bent en je wilt laten verzekeren voor 2024!
Tip 1: thuis bevallen of in het ziekenhuis?
Thuis bevallen is gratis, leuk meegenomen! De verloskundige is geschoold om thuis bevallingen te begeleiden en te handelen mocht er een acute situatie ontstaan. Ook zijn verloskundigen geschoold in het doen van risicoselectie, mocht er iets niet goed dreigen te gaan, zal ze dit met jullie overleggen en alsnog verplaatsen naar het ziekenhuis. Als je uiteindelijk in het ziekenhuis bevalt met een medische indicatie (bijvoorbeeld: pijnstilling (behalve lachgas), niet vorderende ontsluiting of uitdrijving), dan betaal je geen eigen bijdrage. Wel gaat eerst je eigen risico op.
Verplaatsing naar het ziekenhuis zal in deze situatie vaak via eigen vervoer gaan. Mocht er een ambulance nodig zijn, is je eigen risico direct op. De kosten voor vervoer per ambulance bedragen namelijk rond de €900,-.
Als je in het ziekenhuis wilt bevallen (zonder medische indicatie) zal je een eigen bijdrage betalen voor de huur van de ziekenhuiskamer, de spullen die hierbij gebruikt worden en het personeel. Deze eigen bijdrage moet voor 2024 nog worden vastgesteld en deze verschilt ook per ziekenhuis. Je kan jezelf extra laten verzekeren om deze eigen bijdrage niet te hoeven betalen.
Tip 2: lichamelijke ongemakken
Het is altijd goed om na te denken over eventuele lichamelijke ongemakken die op kunnen treden tijdens of na de zwangerschap. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bekken- of rugklachten. Het kan iedereen overkomen toch behandelingen nodig te hebben, ook al sport je veel of heb je nu geen klachten.
Tip 3: Borstvoeding
Als je je hebt voorgenomen borstvoeding te geven, kan je sommige aspecten hiervan laten verzekeren. Denk hierbij aan een consult voor een lactatiekundige (dé expert bij borstvoeding) of het huren of kopen van een kolf. Hetgeen wat je kan laten verzekeren is wel aan het afnemen, dus kijk er goed naar.
Tip 4: Kraamzorg
Elk jaar wordt er een eigen bijdrage per uur vastgesteld voor de kraamzorg. De rest wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voorheen kreeg je vaak 49 uur geïndiceerd. Omdat er een landelijk tekort is, wordt er veel gekort in uren. Het loont om zelf na te gaan hoeveel je zelf zou moeten betalen en hoeveel het kost als je je hiervoor extra laat verzekeren.
Tip 5: Anticonceptie
Ook voor anticonceptie kan je je laten verzekeren. Dit wordt sowieso vergoed tot 21 jaar en vanaf 21 jaar kan je je hier aanvullend voor laten verzekeren. Mocht je partner zich willen laten steriliseren, kan je ook hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Mocht je dit jaar nog aanvullend verzekerd zijn, maar volgend jaar niet meer, laat dan nog dit jaar je spiraal bestellen, zodat deze volgend jaar geplaatst kan worden.
Zwanger en verzekering 2024, hoe kies ik?
Schrijf bovenstaande punten uit en kijk wat voor jou nodig is. Wil je thuis bevallen en verwacht je geen extra zorg nodig te hebben? Dan ben je waarschijnlijk goedkoper uit door je niet aanvullend te laten verzekeren. Wel neem je hiermee een risico dat mocht je bijvoorbeeld toch fysiotherapie behandelingen nodig hebben, je dit zelf moet betalen.