Wanneer ga je bevallen?
Maandenlang leef je toe naar de geboorte van je kindje, maar wanneer ga je bevallen? Als het moment bijna daar is begint de nieuwsgierigheid toe te nemen. Wanneer komt je kindje en van welke termijn kun je uitgaan? We weten dat de ‘normale’ termijn om te bevallen tussen de 37 en 42 weken is. Dit is een marge van 5 weken, best lang om geduldig af te wachten.
Er zit echter niets anders op. Het is niet van te voren te voorspellen in welke week je zult bevallen. De meeste baby’s worden tussen de 40 en 41 weken geboren, zowel van vrouwen die voor het eerst bevallen als vrouwen die al eerder zijn bevallen. Dus, wanneer ga je bevallen?
Wanneer ga je bevallen, hoe wordt een bevalling ingang gezet?
We weten nog niet precies wat er voor zorgt dat de bevalling begint. Er zijn hier meerdere ideeën en wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan. Aan het eind van de zwangerschap neemt de hoeveelheid progesteron af, dit hormoon was in de zwangerschap juist veel hoger dan normaal.
Door het afnemen van het progesteron kunnen de prostaglandines juist beter hun werk doen! Er wordt een signaal naar je hersenen gegeven, de bevalling kan beginnen. Er worden oxytocines aangemaakt, dit wordt steeds meer. De weeën kunnen hierdoor sterker worden en de ontsluiting toenemen.
Meestal is het de baby die bepaalt wanneer de bevalling begint. De baby scheidt het stresshormoon cortisol uit. Dit hormoon komt via de placenta bij jou terecht. Onder invloed van cortisol in je lichaam worden alle ‘bevalhormonen’ in gang gezet. Zo kan de bevalling van start gaan. Lees hier over hoe bevalling herkennen.
Wanneer ga je bevallen, vroeggeboorte.
Een vroeggeboorte is een bevalling die plaatsvindt vóór 37 weken zwangerschap. Er bestaan ook extreme vroeggeboortes, deze vinden plaatst vóór 32 weken zwangerschap. Maar waarom bevallen sommige vrouwen nou eerder?
Het is nog onduidelijk waardoor vroeggeboortes ontstaan, maar er zijn wel meerdere risicofactoren voor een vroeggeboorte. Een infectie, afwijkende vorm van de baarmoeder en zwakte van de baarmoedermond kunnen redenen zijn voor een vroeggeboorte. Sommige van deze risicofactoren weet je van te voren, sommige kunnen acuut optreden en vroeggeboorte veroorzaken.
In Nederland worden 7-8% van de baby’s te vroeg geboren. Dit betekend dat 92-93% van de vrouwen binnen de gewenste termijn zal bevallen; tussen de 37 en 42 weken.
Wanneer ga je bevallen, de uitgerekende datum.
De uitgerekende datum heeft altijd iets magisch. Hier heb je 9 maanden lang naartoe geleefd. Vaak zijn zwangere op deze dag extra alert en staat de omgeving ook op scherp. Het gaat nu écht ieder moment gebeuren. Het kan ook zijn dat je baby al geboren is. Maar als dit nog niet zo is, is dit ook helemaal normaal. Maar één op de twintig baby’s (5%) wordt geboren op de uitgerekende datum.
Wanneer ga je bevallen, overtijd.
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is een bevalling tussen de 37 en 42 weken zwangerschap normaal. Pas wanneer je 42 weken zwanger bent loop je officieel ‘overtijd’, dit wordt in medische termen ook wel serotien genoemd. Wees dus niet al te teleurgesteld als de bevalling wat langer op zich laat wachten. Maar 5 op de 100 vrouwen zal serotien worden. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de grootte van de placenta.
Een grote placenta geeft meer progesteron af, dit is een hormoon die de weeënactiviteit afremt. Als je langer dan 42 weken zwanger bent zal de verloskundige je meestal adviseren om de zorg over te laten nemen door de gynaecoloog. Er zijn na 42 weken zwangerschap meer risico’s voor de baby. Het kan gebeuren dat er bij deze termijn minder voedingstoffen en zuurstof naar de baby gaan doordat de placenta minder goed gaat werken. Na de 42 weken komt het ook vaker voor dat het vruchtwater meconium bevat, dit is de eerste poep van een baby. Als de baby in het vruchtwater heeft gepoept zorgt dit ook voor meer risico’s.
Het is handig om vanaf de 37ste zwangerschapsweek al te oefenen met de Aniball geboortetrainer en alle andere essentiële dingen in huis te hebben. Als je dan wat voor de uitgerekende datum bevalt dan loop je deze producten niet mis. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan een perineum spoeltuit en verkoelend kraamverband? Deze zijn in een mooi pakket (after birth pakket) te vinden voor een leuke prijs.
Dit is alle informatie die je nodig hebt om te weten wanneer je gaat bevallen. Ben je benieuwd hoe je de bevalling kan versnellen? Lees hier hoe de bevalling versnellen in 7 stappen.