Waarom scheur je uit bij de bevalling?
Waarom scheur je uit bij de bevalling is iets wat veel vrouwen zich afvragen, misschien jij ook wel. Als het hoofd van de baby wordt geboren moet de huid en het weefsel van de vagina oprekken. Als dit te snel gaat, kan de huid en/of het onderliggende weefsel van de vagina scheuren, dan wordt er gesproken van een ruptuur, ook wel scheur.
De kans op scheuren is verhoogd bij onder andere een groter kind (echter zijn de meningen wisselend over bij welk gewicht dit een verhoogde kans geeft), een kunstverlossing (een vacuümverlossing of met behulp van een kiwi) en een kind met een afwijkende ligging van het hoofd (bijvoorbeeld kruinligging of sterrenkijker, maar ook een opgeslagen handje geeft wel eens kans op scheuren).
Dus om de vraag ‘waarom scheur je uit bij de bevalling‘ te beantwoorden; dit is afhankelijk van verschillende factoren.
Waarom scheur je uit bij de bevalling, wat scheurt er precies?
Er zijn verschillende gradaties van scheuren:
- Gaaf perineum: er is geen sprake van een scheur, soms kunnen er wel wat schaafwondjes zitten.
- 1e graads perineumruptuur: de huid en het slijmvlies van het perineum is gescheurd, hier verlies je (meestal) weinig bloed van. Meestal hoeft een 1e graads ruptuur niet gehecht te worden, tenzij de wondranden niet mooi tegen elkaar vallen of als het toch ruimer bloed.
- 2e graads perineumruptuur: hierbij zijn de huid van het perineum en de bekkenbodemspieren gescheurd. Dit is een net wat diepere scheur dan een 1e graads ruptuur, welke meestal wel gehecht moet worden.
- 3e en/of 4e graadsperineum ruptuur (ook wel (sub)totaal ruptuur genoemd): naast het perineum en de bekkenbodemspieren is ook de kringspier gedeeltelijk (subtotaalruptuur) of geheel (totaalruptuur) gescheurd. Dit moet gehecht worden en gebeurd eigenlijk altijd onder verdoving door de gynaecoloog in de OK (operatiekamer).
- Vaginawandruptuur: de wand van de binnenkant van je vagina wordt ook wel vaginawand genoemd, als je hier een scheur krijgt hoeft dit niet altijd van buitenaf zichtbaar te zijn. Meestal wordt het weefsel alleen gehecht als hieruit blijft bloeden.
- Labiaruptuur: de Latijnse benaming voor schaamlippen zijn labia. Ook hier kan een scheurtje ontstaan, meestal is dit dan bij de binnenste schaamlippen. Dit hoeft meestal niet gehecht te worden, tenzij je aan beide kanten een wondje tegenover elkaar hebt zitten.
Het verschilt per vrouw en per scheur in welke mate je er last van hebt. Meestal blijft de wond de eerste paar dagen tot een week pijnlijk. Als er een zwelling onder de hechtingen zit kan dit druk en daarmee een vervelend gevoel geven. Vooral de hechtingen kunnen na een paar dagen een trekkend en/of irriterend gevoel geven. Klachten moeten in ieder geval na zes weken weg zijn. Neem contact op met je verloskundige of gynaecoloog indien dit niet het geval is.
Waarom scheur je uit bij de bevalling, hoe voelt uitscheuren?
Doordat er grote spanning op het perineum staat (ring of fire) en dit laatste stukje van de bevalling vaak snel gaat voel je het meestal niet daadwerkelijk scheuren.
Waarom scheur je uit bij de bevalling, hoe ziet het eruit als je uitgescheurd bent?
De eerste dagen na de bevalling staat je hoofd totaal niet bij het uiterlijk van je vagina. Je lichaam is aan het herstellen en de eventuele zwelling aan het wegtrekken. Vaak is de wond in je gedachten groter dan het daadwerkelijk is. Afhankelijk van welke ruptuur je hebt, zijn of de hechtingen zichtbaar of staat de wond nog een beetje open omdat het uit zichzelf moet gaan herstellen.
Een tip van ons? Als de kraamverzorgende de onderkant beoordeeld, kijk eens mee met een spiegeltje. Dit geeft een realistisch beeld en hierdoor kan je, ook als de kraamverzorgende weg is, het herstel volgen.
We hebben alle tips vanuit ons als verloskundige, maar ook als moeder, op een rijtje gezet, voor als jij ook wilt bevallen zonder uitscheuren.
Maar hoe herstel je het beste van een scheur of knip? En nog beter hoe zorg je ervoor dat je niet uitscheurt? Wij hebben de Aniball geboortetrainer en hoe doe je perineum massage voor jullie uitgelicht.
Lees hier de meest recente cijfers van uitscheuren bij de bevalling.