Voorbereiding bevalling

Headerafbeelding Aniball voorbereiding bevalling

Voorbereiden op bevalling met Aniball

Iedereen wil natuurlijk een fijne, vlotte bevalling zonder complicaties. Echter kun je niet altijd precies weten hoe de bevalling gaat verlopen, maar één ding is zeker: wil je de kans op een goed verloop van je bevalling vergroten, dan is je voorbereiding op de bevalling van essentieel belang!  Aniball is het medische hulpmiddel dat je daarbij, zowel lichamelijk als mentaal, uitstekend kan helpen.

Aniball is ontworpen door medische deskundigen ter voorbereiding op een soepelere, natuurlijke bevalling. Met meer dan 50,000 tevreden moeders heeft Aniball bewezen, voor en na de zwangerschap, van zeer veel nut te zijn.

Een hulpmiddel als Aniball is uniek, omdat de uitdrijvingsfase pijnloos nagebootst kan worden en je daardoor beter weet wat je te wachten staat, dit neemt voor veel vrouwen de angst en onzekerheid vóór de bevalling weg en vermindert de kans op uitscheuren.

Niet voor niets dat 97% van de gebruikers in hun feedback aangeven dat de Aniball ze mentaal en/of lichamelijk echt geholpen heeft en verschillende verloskundige praktijken het actief aanbevelen aan hun cliënten.

Lichamelijke voordelen:

Het geboortekanaal wordt voorbereid

Bij de oefeningen met Aniball heeft het geboortekanaal langzaam kunnen wennen aan het persen. Na 3-4 weken regelmatig en op eigen tempo geoefend te hebben is het beoogde resultaat een ballonomtrek van 30 cm te bereiken (wat overeenkomt met de gemiddelde schedelomtrek wanneer het hoofdje naar buiten komt [eivormig]). Je perineum (de huid tussen vagina en anus) heeft hierdoor langzaam kunnen wennen aan ongeveer dezelfde rek die er ook zal zijn bij de geboorte van je kindje. Na de bevalling herstelt je lichaam weer, er wordt door de Aniball dus niets permanent opgerekt  (zie veelgestelde vragen)

De bekkenbodem wordt getraind

Door de pers- en bekkenbodemoefening met Aniball leer je de juiste spieren vinden en ook goed toe te passen. Je verloskundige zal bij de bevalling instructies geven wanneer te persen en wanneer juist niet. Het is namelijk de bedoeling dat het hoofdje langzaam naar buiten komt, zodat de kans op uitscheuren kleiner is. Doordat je de Aniball al een aantal keer naar buiten hebt geperst weet je hoe de druk aanvoelt en wat je te doen staat. Ook worden je bekkenbodemspieren sterker en zijn ze in betere conditie.

Mentale voordelen:

Je leert het gevoel van de persfase kennen

We kunnen het wel proberen te omschrijven, maar het gevoel van de persfase blijft uniek. Het wordt vaak vergeleken met wanneer je heel nodig moet poepen, maar toch is het niet helemaal hetzelfde. Dit gevoel krijg je normaalgesproken (zonder Aniball dus) alleen bij een natuurlijke bevalling.

Meer zelfvertrouwen

Wanneer je dagelijks hebt kunnen oefenen met Aniball leer je je lichaam beter kennen. Als je het doel hebt bereikt met de oefeningen dan heb je er vertrouwen in dat je lichaam het kinderhoofdje ook aan kan.

Aniball is ontworpen door medische deskundigen ter voorbereiding op een soepelere, natuurlijke bevalling. Met meer dan 100,000 tevreden moeders heeft Aniball bewezen, voor en na de zwangerschap, van zeer veel nut te zijn.

Een hulpmiddel als Aniball is uniek, omdat de uitdrijvingsfase pijnloos nagebootst kan worden en je daardoor beter weet wat je te wachten staat, dit neemt voor veel vrouwen de angst en onzekerheid vóór de bevalling weg en vermindert de kans op uitscheuren.

Niet voor niets dat 97% van de gebruikers in hun feedback aangeven dat de Aniball ze mentaal en/of lichamelijk echt geholpen heeft en verschillende verloskundige praktijken het actief aanbevelen aan hun cliënten.

Bekkenbodemoefeningen tijdens zwangerschap

De bekkenbodemspieren spelen een belangrijke rol tijdens je zwangerschap. De kracht en het uithoudingsvermogen van deze spieren worden op de proef gesteld gedurende meerdere maanden. Wanneer de bekkenbodemspieren in goede conditie zijn heeft dit invloed op het algehele verloop van je bevalling. Het zorgt voor een soepele uitdrijving van het hoofdje en draagt daardoor bij aan het verkorten van de persfase van de bevalling (uitdrijvingsfase).

Meer controle over de bekkenbodemspieren zorgt ervoor dat je de adviesen van de verloskundige beter kunt opvolgen en dat het weefsel de tijd krijgt om op te rekken en niet hoeft te scheuren.

Door bewustwording en het trainen van de bekkenbodemspieren kan het natuurlijke proces op de juiste manier ondersteund worden. Door je met behulp van Aniball voor te bereiden op je bevalling kun je de persfase meer controleren en dat is belangrijk voor het weefsel. Of een ingreep nodig is hangt er namelijk ook van af of het weefsel de tijd krijgt om op te rekken. Een verloskundige geeft bijvoorbeeld het advies om soms niet te persen. Dit zorgt voor meer tijd waardoor het weefsel kan oprekken en niet hoeft te scheuren. Daarnaast vermindert de training van je bekkenbodem klachten die eventueel na de bevalling kunnen opspelen, zoals incontinentie en bekkenorganen verzakkingen.

Episiotomie voorkomen

Een episiotomie is het chirurgisch inknippen van het perineum (het gebied tussen de vagina en de anus). Vrouwen krijgen een knipje om de vaginale opening te vergroten en ze te beschermen tegen het spontaan scheuren van het perineum.

Zo’n knipje kan schadelijk zijn. Het laat vaak een wond achter en kan leiden tot pijn bij het plassen, een beperkt seksleven, incontinentie later in het leven of soms is zelfs plastische chirurgie noodzakelijk. Je wilt een knipje dus liever voorkomen.

Aniball is ontworpen door medische deskundigen ter voorbereiding op een soepelere, natuurlijke bevalling. Met meer dan 50,000 tevreden moeders heeft Aniball bewezen, voor en na de zwangerschap, van zeer veel nut te zijn.

1
Klanttevredenheid

Onderzoek dat gedaan is in 2012 wees uit dat het percentage episiotomieën bij spontane bevallingen in Nederland ca. 27% was (bron: www.gezondheidszorgbalans.nl). Onderzoek, gedaan met 800 vrouwen die vóór de bevalling met Aniball geoefend hebben, wees uit dat bij minder dan 5% een episiotomie uitgevoerd hoefde te worden. Er is geen garantie dat een episiotomie niet uitgevoerd hoeft te worden, omdat het afhankelijk is van meerdere factoren. Voorbereiden op je bevalling met Aniball heeft echter bewezen veel nut te hebben.

Lees meer: Inknippen of uitscheuren tijdens de bevalling: hoe gebruikelijk is dat?

Oefenen met de Aniball

Je kunt ongeveer 3-4 weken voordat je uitgeteld bent beginnen met trainen. Ongeveer 20 minuten per dag is voldoende (twee keer per dag mag ook). Na 3-4 weken regelmatig geoefend te hebben is het beoogde resultaat een ballonomtrek van 30 cm te bereiken (wat overeenkomt met de gemiddelde schedelomtrek wanneer het hoofdje naar buiten komt [eivormig]).

Stap 1: Aniball inbrengen

 
 

Stap 2: Aniball geleidelijk oppompen (per dag steeds iets meer)

Stap 3: Aniball voorzichtig naar buiten laten glijden

Meer weten?

De bekkenbodem is een groep van gewrichten, spieren en weefsel. Ze ondersteunen de urinebuis, blaas, baarmoeder en rectum. Ze sluiten ons perineum van onderen af en vormen daarmee een soort van kom van spieren“.

De spieren bevinden zich in 3 lagen. Het is voor het goed functioneren van de bekkenbodem essentieel om te oefenen met al deze drie lagen!

  1. de diepste laag (tussen het schaambeen en het stuitbeen)
  2. de middelste laag (loopt langs de zitbotten)
  3. de oppervlakte, bestaande uit de sluitspier

De bekkenbodem is niet alleen het mechanische zwaartepunt van het menselijke lichaam, maar het is ook de meest gevoelige barometer van het vrouwelijk lichaam. Deze spieren zijn ook verantwoordelijk voor een goede houding, de uitstroom van veneus bloed vanuit de benen en het reguleren van de diepe ademhaling.

Wanneer het hoofdje zichtbaar wordt en de baarmoederhals maximaal uitgerekt is, wordt een episiotomie uitgevoerd tijdens de piek van de wee in de richting van het rectum. Het geschikte moment, de grootte en de richting van de episiotomie zijn afhankelijk van de ervaring van de verloskundige. De knip kan recht naar beneden in de richting van de anus gezet worden (mediane episiotomie) of schuin naar beneden (mediolaterale episiotomie). In Nederland worden voornamelijk de mediolaterale episiotomie uitgevoerd.

Het ingeknipte of ingescheurde gebied wordt direct na de bevalling en nageboorte onder plaatselijke verdoving gehecht.

Er zijn gevallen waarin een episiotomie onvermijdelijk is of gunstig, zoals bij het versnellen van de bevalling (bij oxygenatie problemen van het kind), vroeggeboortes, het vergemakkelijken van een stuitgeboorte of bij het vergroten van een zeer nauwe vaginale opening.

Bij de meeste bevallingen waarbij plaatselijke massage wordt toegepast en gecontroleerd geperst wordt, rekt het vaginale weefsel uit en keert het uit zichzelf weer terug naar de oorspronkelijke positie. Wanneer het toch spontaan scheurt is de wond kleiner en minder pijnlijk dan bij een episiotomie en zijn er vaak ook minder hechtingen nodig. Daarnaast is er bij het spontaan inscheuren een kleiner risico op infecties dan bij een episiotomie.

Onderzoek wijst uit dat de risico’s van een episiotomie niet opwegen tegen de vermeende voordelen. Het Amerikaanse college van verloskundigen en gynaecologen raad het routinematig uitvoeren van de episiotomie dan ook niet aan.

De Wereldgezondheidsorganisatie doet een officiële aanbeveling: “Het systematisch uitvoeren van een episiotomie is niet gerechtvaardigd. Er zouden alternatieve manieren aangewend moeten worden om het perineum te beschermen. Met uitzondering van gevallen waarin het kind in gevaar is, toont onderzoek aan dat een episiotomie over het algemeen meer pijn en lijden voor de moeder veroorzaakt dan dat het het kind ten goede komt. ”

Mogelijke problemen door episiotomie:

  1. Scheuren in de richting van de anus wat een operatie vereist.
  2. Toenemend bloedverlies.
  3. Infectie, zwellingen en ontstekingen.
  4. Intense pijn na de bevalling. Een episiotomie is doorgaans pijnlijker dan een spontaan ontstane scheur, vanwege het feit dat de spontane scheur meestal alleen letsel op de bovenste weefsellaag is; we noemen dit een eerstegraads scheur. Een episiotomie is altijd tenminste een tweedegraads “scheur”. Pijn na een episiotomie kan weken, zelfs maanden aanhouden.
  5. Een verzwakking van de bekkenbodemspieren. Onderzoek toont aan dat na een bevalling, vrouwen wiens perineum niet ingeknipt is, de sterkste bekkenbodemspieren hebben.
  6. Incontinentie. Ongewenst urine verlies komt veel vaker voor na een episiotomie of een spontane tweedegraads scheur.
  7. Het (tijdelijk) onvermogen om seksuele gemeenschap te hebben, nauw verbonden met hechtingen en pijn na de bevalling.
Sluit Menu
De waardering van aniball.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.4/10 gebaseerd op 142 reviews.