Voorbereiden op bevalling

Zwangere vrouw 2 Aniball

Voorbereiden op bevalling met Aniball geboortetrainer

Misschien was voorbereiden op bevalling niet het eerste waar je aan dacht toen je zwanger werd. Je denk liever aan het voorbereiden van bijvoorbeeld de kinderkamer of het bedenken van een naam voor je kind. Wanneer je dichter bij de bevalling komt is het toch ook goed om ook eens na te denken over hoe je jezelf het best kunt voorbereiden op zo’n topprestatie. Iedereen wil natuurlijk een fijne, vlotte bevalling zonder complicaties. Echter kun je niet altijd precies weten hoe de bevalling gaat verlopen. Eén ding is zeker: wil je de kans op een goed verloop van je bevalling vergroten, dan is je voorbereiding op de bevalling van essentieel belang!  Geboortetrainer Aniball is het hulpmiddel dat je daarbij, zowel lichamelijk als mentaal, uitstekend kan helpen.

Medische deskundigen hebben de Aniball geboortetrainer ontworpen ter voorbereiding op een soepelere, natuurlijke bevalling. Met meer dan 100,000 tevreden moeders in Europa heeft deze bewezen, voor en na de zwangerschap, van zeer veel nut te zijn.

Een hulpmiddel als Aniball is uniek, omdat de uitdrijvingsfase pijnloos nagebootst kan worden. Je weet daardoor beter wat je te wachten staat. Het neemt voor veel vrouwen de angst en onzekerheid vóór de bevalling weg en vermindert de kans op uitscheuren.

Voorbereiden op bevalling is met Aniball bijzonder effectief. Niet voor niets dat 97% van de gebruikers in hun feedback aangeven dat de Aniball geboortetrainer ze mentaal en/of lichamelijk echt geholpen heeft. Verschillende verloskundigenpraktijken bevelen het dan ook actief aan bij hun cliënten.

Lichamelijke voordelen:

Voorbereiding van het geboortekanaal

Bij de oefeningen met geboortetrainer Aniball heeft het geboortekanaal langzaam kunnen wennen aan het persen. 3-4 weken oefen je regelmatig en op eigen tempo. Het beoogde resultaat is een ballonomtrek van 25 cm te bereiken. Dit komt overeen met de gemiddelde schedelomtrek wanneer het hoofdje naar buiten komt [eivormig]). Je perineum (huid tussen vagina en anus) heeft hierdoor langzaam kunnen wennen aan ongeveer dezelfde rek als bij de bevalling. Na de bevalling herstelt je lichaam weer; het wordt door de Aniball dus niet permanent opgerekt  (zie veelgestelde vragen)

Voorbereiden op bevalling met geboortetrainer Aniball

Training van de bekkenbodem

Je leert de juiste spieren vinden en ook goed toe te passen door de pers- en bekkenbodemoefening met Aniball. Je verloskundige zal bij de bevalling instructies geven wanneer te persen en wanneer juist niet. Het is namelijk de bedoeling dat het hoofdje langzaam naar buiten komt, zodat de kans op uitscheuren kleiner is. Doordat je de Aniball al een aantal keer naar buiten hebt geperst weet je hoe de druk aanvoelt en wat je te doen staat. Ook worden je bekkenbodemspieren sterker en zijn ze in betere conditie.

Mentale voordelen:

Het gevoel van de persfase leren kennen

We kunnen het wel proberen te omschrijven, maar het gevoel van de persfase blijft uniek. Het wordt vaak vergeleken met wanneer je heel nodig moet poepen. Toch is het niet helemaal hetzelfde. Dit gevoel krijg je normaal gesproken (zonder Aniball geboortetrainer dus) alleen bij een natuurlijke bevalling.

Meer zelfvertrouwen

Je leert je lichaam beter kennen wanneer je dagelijks hebt kunnen oefenen met de geboortetrainer. Als je het doel hebt bereikt met de oefeningen dan heb je er vertrouwen in dat je lichaam het kinderhoofdje ook aan kan.

Aniball is ontworpen door medische deskundigen ter voorbereiding op een soepelere, natuurlijke bevalling. Met meer dan 100,000 tevreden moeders heeft Aniball bewezen, voor en na de zwangerschap, van zeer veel nut te zijn.

Een hulpmiddel als Aniball is uniek, omdat de uitdrijvingsfase pijnloos nagebootst kan worden en je daardoor beter weet wat je te wachten staat, dit neemt voor veel vrouwen de angst en onzekerheid vóór de bevalling weg en vermindert de kans op uitscheuren.

Niet voor niets dat 97% van de gebruikers in hun feedback aangeven dat de Aniball ze mentaal en/of lichamelijk echt geholpen heeft en verschillende verloskundige praktijken het actief aanbevelen aan hun cliënten.

Voorbereiden op bevalling met geboortetrainer Aniball

Bekkenbodemoefeningen tijdens zwangerschap

De bekkenbodemspieren spelen een belangrijke rol tijdens je zwangerschap. De kracht en het uithoudingsvermogen van deze spieren worden op de proef gesteld gedurende meerdere maanden. Wanneer de bekkenbodemspieren in goede conditie zijn heeft dit invloed op het algehele verloop van je bevalling. Het zorgt voor een soepele uitdrijving van het hoofdje en draagt daardoor bij aan het verkorten van de persfase van de bevalling (uitdrijvingsfase).

Meer controle over de bekkenbodemspieren zorgt ervoor dat je de adviezen van de verloskundige beter kunt opvolgen. Het weefsel krijgt dan de tijd om op te rekken en hoeft niet te scheuren.

Bekkenbodemspieren

Door bewustwording en het trainen van de bekkenbodemspieren kan het natuurlijke proces op de juiste manier ondersteund worden. Voorbereiden op bevalling met behulp van geboortetrainer leert je de persfase meer controleren. Of een ingreep nodig is hangt er van af of het weefsel de tijd krijgt om op te rekken. Een verloskundige geeft bijvoorbeeld het advies om soms niet te persen. Dit zorgt voor meer tijd waardoor het weefsel kan oprekken en niet hoeft te scheuren. Daarnaast vermindert de training klachten die eventueel na de bevalling kunnen opspelen. Incontinentie en bekkenorganen verzakkingen bijvoorbeeld.

Episiotomie voorkomen

Een episiotomie is het chirurgisch inknippen van het perineum (het gebied tussen de vagina en de anus). Vrouwen krijgen een knipje om de vaginale opening te vergroten. Het beschermt dan tegen het spontaan scheuren van het perineum.

Zo’n knipje kan schadelijk zijn. Het laat vaak een wond achter. Dat kan leiden tot pijn bij het plassen, een beperkt seksleven, incontinentie later in het leven of soms zelfs plastische chirurgie. Je wilt een knipje dus liever voorkomen.

Onderzoek uit 2012 wees uit dat het percentage episiotomieën bij spontane bevallingen in Nederland ca. 27% was (bron: www.gezondheidszorgbalans.nl). Onderzoek (800 vrouwen) wees uit dat bij minder dan 5% een episiotomie uitgevoerd hoefde te worden. Er is geen garantie dat een episiotomie niet uitgevoerd hoeft te worden. Het is namelijk afhankelijk van meerdere factoren. Voorbereiden op je bevalling met Aniball heeft echter bewezen veel nut te hebben.

Lees meer: Inknippen of uitscheuren tijdens de bevalling: hoe gebruikelijk is dat?

1
Klanttevredenheid

Voorbereiden op bevalling met de Aniball geboortetrainer

Je kunt ongeveer 3-4 weken voordat je uitgeteld bent beginnen met trainen. Ongeveer 20 minuten per dag is voldoende (twee keer per dag mag ook). Na 3-4 weken regelmatig geoefend te hebben is het beoogde resultaat een ballonomtrek van 25 cm te bereiken.

Voorbereiden op bevalling met Aniball

1: Aniball inbrengen

 
 
Voorbereiden op bevalling met Aniball

2: Aniball geleidelijk oppompen (per dag steeds iets meer)

Voorbereiden op bevalling met Aniball

3: Aniball voorzichtig naar buiten laten glijden (persen)

Meer weten?

De bekkenbodem is een groep van gewrichten, spieren en weefsel. Ze ondersteunen de urinebuis, blaas, baarmoeder en rectum. Ze sluiten ons perineum van onderen af en vormen daarmee een soort van kom van spieren“.

De spieren bevinden zich in 3 lagen. Het is voor het goed functioneren van de bekkenbodem essentieel om te oefenen met al deze drie lagen!

  1. de diepste laag (tussen het schaambeen en het stuitbeen)
  2. de middelste laag (loopt langs de zitbotten)
  3. de oppervlakte, bestaande uit de sluitspier

De bekkenbodem is niet alleen het mechanische zwaartepunt van het menselijke lichaam, maar het is ook de meest gevoelige barometer van het vrouwelijk lichaam. Deze spieren zijn ook verantwoordelijk voor een goede houding, de uitstroom van veneus bloed vanuit de benen en het reguleren van de diepe ademhaling.

Wanneer het hoofdje zichtbaar wordt en de baarmoederhals maximaal uitgerekt is, wordt een episiotomie uitgevoerd tijdens de piek van de wee in de richting van het rectum. Het geschikte moment, de grootte en de richting van de episiotomie zijn afhankelijk van de ervaring van de verloskundige. De knip kan recht naar beneden in de richting van de anus gezet worden (mediane episiotomie) of schuin naar beneden (mediolaterale episiotomie). In Nederland worden voornamelijk de mediolaterale episiotomie uitgevoerd.

Het ingeknipte of ingescheurde gebied wordt direct na de bevalling en nageboorte onder plaatselijke verdoving gehecht.

Er zijn gevallen waarin een episiotomie onvermijdelijk is of gunstig, zoals bij het versnellen van de bevalling (bij oxygenatie problemen van het kind), vroeggeboortes, het vergemakkelijken van een stuitgeboorte of bij het vergroten van een zeer nauwe vaginale opening.

Bij de meeste bevallingen waarbij plaatselijke massage wordt toegepast en gecontroleerd geperst wordt, rekt het vaginale weefsel uit en keert het uit zichzelf weer terug naar de oorspronkelijke positie. Wanneer het toch spontaan scheurt is de wond kleiner en minder pijnlijk dan bij een episiotomie en zijn er vaak ook minder hechtingen nodig. Daarnaast is er bij het spontaan inscheuren een kleiner risico op infecties dan bij een episiotomie.

Onderzoek wijst uit dat de risico’s van een episiotomie niet opwegen tegen de vermeende voordelen. Het Amerikaanse college van verloskundigen en gynaecologen raad het routinematig uitvoeren van de episiotomie dan ook niet aan.

De Wereldgezondheidsorganisatie doet een officiële aanbeveling: “Het systematisch uitvoeren van een episiotomie is niet gerechtvaardigd. Er zouden alternatieve manieren aangewend moeten worden om het perineum te beschermen. Met uitzondering van gevallen waarin het kind in gevaar is, toont onderzoek aan dat een episiotomie over het algemeen meer pijn en lijden voor de moeder veroorzaakt dan dat het het kind ten goede komt. ”

Mogelijke problemen door episiotomie:

  1. Scheuren in de richting van de anus wat een operatie vereist.
  2. Toenemend bloedverlies.
  3. Infectie, zwellingen en ontstekingen.
  4. Intense pijn na de bevalling. Een episiotomie is doorgaans pijnlijker dan een spontaan ontstane scheur, vanwege het feit dat de spontane scheur meestal alleen letsel op de bovenste weefsellaag is; we noemen dit een eerstegraads scheur. Een episiotomie is altijd tenminste een tweedegraads “scheur”. Pijn na een episiotomie kan weken, zelfs maanden aanhouden.
  5. Een verzwakking van de bekkenbodemspieren. Onderzoek toont aan dat na een bevalling, vrouwen wiens perineum niet ingeknipt is, de sterkste bekkenbodemspieren hebben.
  6. Incontinentie. Ongewenst urine verlies komt veel vaker voor na een episiotomie of een spontane tweedegraads scheur.
  7. Het (tijdelijk) onvermogen om seksuele gemeenschap te hebben, nauw verbonden met hechtingen en pijn na de bevalling.