Mag ik alcohol drinken tijdens de zwangerschap?
Het advies is om geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap. Het liefst drink je ook geen alcohol in de eerste 3 maanden voorafgaand aan de zwangerschap, dit geldt ook voor je partner. Alcohol gebruik tijdens de vruchtbare periode kan de kans op een zwangerschap verkleinen en heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van het ongeboren kind.
Hoeveel vrouwen drinken wel alcohol tijdens de zwangerschap?
In de 4 weken voorafgaand aan een zwangerschap drinkt nog ongeveer 43% van de moeders. De hoeveelheid hiervan varieert van minder dan één glas tot meer dan drie glazen per dag. In de eerste weken van de zwangerschap weten veel vrouwen nog niet dat ze zwanger zijn. Het blijkt dat 24% van de zwangeren alcohol heeft gedronken voordat ze weet dat ze zwanger is. Voor 90% van deze vrouwen was de zwangerschap een bewuste keus. Vanaf het moment dat vrouwen weten dat ze zwanger zijn zakt het alcohol gebruik snel. Echter heeft 12% van de zwangeren vrouwen op één of meerdere momenten in de zwangerschap alsnog alcohol gedronken. Van deze groep dronk 66% maar een paar slokjes, de rest dronk één glas of meer.
Risico’s van drinken van alcohol tijdens de zwangerschap
Zoals eerder geschreven heeft alcohol voorafgaand aan de zwangerschap ook risico’s. Dit geldt voor zowel man als vrouw. Bij beide verminderd het gebruik van alcohol de vruchtbaarheid. Hoe meer alcohol je drinkt, hoe groter de risico’s. Het gebruik van alcohol kan ervoor zorgen dat het langer duurt voor er een zwangerschap ontstaat. Het gebruiken van alcohol door de vrouwen voorafgaand aan de zwangerschap kan ook risico’s hebben voor de zwangerschap zelf. Er zijn aanwijzingen voor een grotere kans op een miskraam, vroeggeboorte of laag geboortegewicht van het kind.
De kans op bovenstaande complicaties (miskraam, vroeggeboorte of laag geboortegewicht) is sowieso groter wanneer er tijdens de zwangerschap alcohol wordt gedronken. Het alcoholpercentage van de moeder, is gelijk aan het alcoholpercentage van het kind. Hierdoor kan er schade aan de hersenen ontstaan. Hierdoor functioneren de hersenen minder goed of anders dan de bedoeling is. Er is een grote kans op mentale problemen, lager IQ, gedragsproblemen en problemen met de motoriek. Dit ontstaat waarschijnlijk door een kleiner hersenvolume en/of schade aan de hersenbalk van de baby.
Naast hersenschade kan er ook schade optreden op andere plekken in het lichaam. Zo is er een grotere kans op schade aan het hart en vaten, stofwisselingsproblemen en schade aan het immuunsysteem.
Waarom mag je niet drinken als je zwanger bent?
Foetaal alcohol syndroom, een effect van alcohol drinken tijdens de zwangerschap
FASD is een verzamelnaam voor afwijkingen die vaak voorkomen bij kinderen waarvan de moeder alcohol heeft gedronken in de zwangerschap. Groeiproblemen, afwijkende vorm van het gezicht, neurologische afwijkingen en gedragsproblemen vormen samen het foetaal alcoholsyndroom. In Europa worden 1,98% van de kinderen geboren met een vorm van FASD. Van deze gevallen is 100% te voorkomen door het niet drinken van alcohol tijdens de zwangerschap. Er is nog onduidelijk bij welke hoeveelheid alcohol er welke omvang van schade is, daarom is het advies: drink geen alcohol tijdens de zwangerschap.
Weet jij wat de eerste symptomen zijn van een zwangerschap? Wij schreven erover! Lees het in de blog wat zijn de eerste symptomen van een zwangerschap.
Bron: Faun, H., van der Velden, M., van der Kemp, S. & Driessen, T. (2017). Alcohol en de kinderwens. Over
alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Zoetermeer: Panteia.
Wil je meer weten over voorbereiden op de bevalling?