Lotusgeboorte bij de bevalling
In de zwangerschap bereidt je je tot in de puntjes voor op de bevalling, je bereidt je voor met de Aniball geboortetrainer, je oefent met perineum massage en je schrijft een geboorteplan. Maar, heb je al nagedacht over het stukje ná de bevalling? Er moet namelijk nog wat uitkomen, nadat de baby is geboren.. de placenta! Ook hier zijn opties voor, een daarvan is een lotusgeboorte bij de bevalling.
Wat is een lotusgeboorte bij de bevalling?
In Nederland is de lotusgeboorte bij de bevalling nog vrij zeldzaam, hierdoor zijn weinig mensen op de hoogte van de opties die hierin mogelijk zijn. Bij de meeste bevallingen wordt de navelstreng in de eerste minuten na de geboorte al doorgeknipt, soms wat later, maar in ieder geval voor de geboorte van de placenta.
Lotusgeboorte is de naam voor een geboorte waarbij de ouders ervoor kiezen om de navelstreng na de geboorte niet door te knippen. De moederkoek wordt geboren terwijl deze nog door middel van de navelstreng vast zit aan de baby. Na de geboorte wordt er gewacht tot de navelstreng en moederkoek vanzelf indrogen en de navelstreng loslaat van de baby, dit is een lotusgeboorte bij de bevalling. Dit gebeurt meestal tussen de 3 en 6 dagen na de geboorte.
Voordelen van een lotusgeboorte bij de bevalling
Als grootste voordeel wordt vaak de rustige overgang van buik naar wereld genoemd. Je kindje is 9 maanden lang verbonden geweest met de placenta. De placenta voorzag je baby van voeding en zuurstof. Na de geboorte moet de baby dit opeens allemaal zelf gaan doen. Door de placenta zelf te laten indrogen kan deze overgang rustiger plaatsvinden. Sommige onderzoeken zeggen dat de baby hierdoor minder huilt en rustiger is.
Door de navelstreng niet door te knippen gaat al het bloed uit de placenta naar je baby. Ongeveer 30-40% van het bloed van het kind bevindt zich in de placenta. Als je de navelstreng snel doorknipt, gaat dit niet naar de baby, maar blijft dit in de placenta zitten. Het niet doorknippen van de navelstreng zorgt ervoor dat het allemaal naar de baby kan gaan, dit levert gezondheidsvoordelen op. De baby heeft hierdoor minder kans op ijzertekort. Het extra bloed bevat ook antistoffen en witte bloedcellen welke kunnen helpen bij ontstekingen.
Lotus bevalling: placenta blijft zitten
Nadelen van een lotusgeboorte bij de bevalling
De baby en placenta blijven aan elkaar vast zitten tot deze af is gevallen, meestal tussen de 3-6 dagen na de geboorte. Dit maakt het wat lastiger om de baby gemakkelijk op te tillen en te verplaatsen, je moet immers altijd de placenta ook op tillen. Je kunt de baby samen met zijn tweeën verplaatsen of je kunt de baby in de ene hand en de placenta in de andere had meenemen. Er zijn zeker mogelijkheden, maar het heeft wel wat meer voeten in aarde.
De placenta kan gaan ruiken als je deze niet op de juiste manier verzorgd. In het begin verzorg je de placenta iedere 12 uur en zodra hij wat verder indroogt iedere 24 uur. Dit geeft een extra handeling, in een vaak toch al nieuwe periode, dit kan als druk of heftig ervaren worden.
Tips bij een lotusgeboorte bij de bevalling
Zoals eerder beschreven vinden sommige mensen een ingedroogde navelstreng wat onhandig bij de verzorging van een baby. De volgende tips zouden hierin kunnen helpen. Zorg dat de navelstreng steeds in een handig positie ligt. Op deze manier droogt hij namelijk in. Als hij eenmaal wat is ingedroogd, kun je hem niet meer bewegen. De positie waarop het indroogt is dus de positie waarin hij de hele tijd blijft liggen! Het is ook handig om genoeg wikkel rompers in huis te hebben. Op deze manier kan de navelstreng, via de buik en romper, indrogen. De baby veel bloot op bloot houden tot de navelstreng is afgevallen is natuurlijk nog makkelijker.
Vergeet je naast de placenta, niet ook jezelf goed te verzorgen? Lees er alles over in hoe herstellen van scheur of knip na bevalling. Nog beter, om er alles aan te doen om dit te voorkomen. Meer informatie vind je bij Aniball geboortetrainer en hoe doe je perineum massage.
Tips ter verzorging van de placenta. Ongeveer 4-5 uur na de geboorte van de placenta kun je deze afspoelen met water en goed afdrogen met een katoenen doek. Hierna kun je hem bedekken met zeezout. Zeezout zorgt ervoor dat de placenta goed blijft en indroogt. Op deze manier heb je geen last van onaangename geurtjes. Je zou eventueel nog wat kruiden kunnen toevoegen om de laatste geurtjes van de placenta wat je verzachten. Denkt hierbij aan rozemarijn, lavendel of rozenknopjes.
Zorg ervoor dat je het zout goed inwrijft. Zolang de placenta nog vochtig is vervang je dit zout ongeveer om de 12 uur. Je kunt zien wanneer dit nodig is doordat het zout vochtig is, het kan dan niets meer absorberen. Je wrijft het zout dan van de placenta af en verzorgt de placenta daarna met nieuw zout. Zodra de placenta wat meer is ingedroogd zul je dit steeds minder vaak hoeven doen. Wikkel de placenta na de verzorging in een hydrofiele doek, je kunt hem dan gemakkelijk in een mandje naast je baby bewaren.
Nu weet je alles over een lotusgeboorte bij de bevalling!
Bronnen over de lotusbevalling:
https://www.zwangerenportaal.nl/bevalling/lotusbevalling-de-navelstreng-niet-doorknippen