Uitscheuren bevalling of inknippen; hoe gebruikelijk is dat?
Uitscheuren bevalling
Uitscheuren bij de bevalling; iedere zwangere vrouw maakt zich er weleens zorgen over. Het baren van een kind is een zeer bijzondere belevenis die veel onverwachte en nieuwe ervaringen met zich meebrengt. Hoe zal de bevalling gaan? Wat is dat inknippen eigenlijk precies? En hoe groot is de kans dat het bij mij gebeurt? In deze blog vind je het antwoord op deze en meer vragen.
Wat is een episiotomie?
Tijdens de bevalling kan er een klein scheurtje ontstaan in de vagina en het perineum (de bilnaad). Dit is op zich geen probleem en heelt weer nadat het kind geboren is. Het kan echter ook voorkomen dat deze scheur groter wordt en de moeder kan beschadigen. In dat geval kan de verloskundige kiezen voor een episiotomie. Hiermee knipt hij/zij het perineum in met een speciale schaar, zodat de baby gemakkelijker kan doorkomen. Dit heeft als voordeel dat er gecontroleerd kan worden hoe groot de scheur wordt (hoewel niet bewezen effectief) en dat deze gemakkelijk te hechten is.
Wat is het nadeel?
Het nadeel is dat de genezing langer kan duren dan bij een scheur. Deze ingreep werdt in 2014 in Nederland bij20,6% van de vrouwen uitgevoerd die van hun eerste kind bevielen in de eerste lijn(zorg waarbij je geen verwijzing van een arts nodig hebt). Het is nodig wanneer het kindje in gevaar is, als een natuurlijke scheur te groot wordt ingeschat of als er sprake is van een tangverlossing (daarvoor wordt je doorverwezen naar het ziekenhuis, oftewel de tweede lijn). Dankzij de medische hulp en verdoving, merken de meeste vrouwen vrij weinig van de ingreep zelf. Een branderig gevoel tijdens het plassen, pijn met zitten en vrijen en kans op infectie zijn echter vervelende gevolgen.
Hoe groot is de kans op uitscheuren of inkippen?
De kans op uitscheuren tijdens de bevalling is redelijk groot. Maar geen paniek, de meeste scheurtjes merk je niet eens. Ze zijn namelijk onder te verdelen in graden. Een eerstegraads ruptuur betekent dat alleen de huid en het slijmvlies van de vagina scheurtjes krijgen en dit komt voor bij vier op de tien vrouwen. Bij een tweedegraads ruptuur scheurt ook wat onderliggend bindweefsel, wat voorkomt bij één op de tien vrouwen. Een derdegraads ruptuur betekent dat ook de kringspier van de anus is ingescheurd, wat bij één op de vijftig vrouwen voorkomt. Hoewel de kans op scheurtjes dus redelijk groot is, is de kans op totale rupturen klein (2%).
Al met al zou je kunnen zeggen dat tweederde van de vrouwen die van hun eerste kindje bevallen in de eerste lijn, zonder veel problemen bevallen. Eénderde wordt ingeknipt of krijgt een tweede- of derdegraads scheur. Je kunt zelf voordat je bevalt invloed hebben en zelfs de kans op de kleine scheurtjes verkleinen.
Kans op uitscheuren bevalling of inknippen verkleinen?
Buiten de kennis en bekwaamheid van de verloskundige die zijn/haar best doet om te zorgen dat je niet of minimaal uitscheurt, kun je er zelf voor zorgen dat je goed bent voorbereid. Onze medische kennis gaat nog steeds vooruit en dat betekent dat er gelukkig goede methodes zijn ontwikkeld waarmee je je uitstekend kunt voorbereiden op de bevalling. Zo bestaat er bijvoorbeeld een manier om je bekkenbodemspieren te trainen. Hiermee kun je de bevalling meer controleren en dat is belangrijk voor het weefsel. Een ingreep moet namelijk vooral worden ingezet wanneer het niet de tijd krijgt om op te rekken. Een verloskundige geeft bijvoorbeeld het advies om soms niet te persen. Dit zorgt voor meer tijd waardoor het weefsel kan oprekken en niet hoeft te scheuren.
Door zelf van tevoren te trainen met bijvoorbeeld het medische product Aniball, kun je de kans op inknippen of uitscheuren aanzienlijk verminderen. Ook het masseren van de perineum, met bijvoorbeeld massage olie wordt als erg prettig en behulpzaam ervaren.