Hoe zoek je een goede verloskundige?
Hoe zoek je een goede verloskundige? Dat is één van de vragen die waarschijnlijk bij je opkomt zodra je een positieve zwangerschapstest in handen hebt. Er zijn vaak meerdere keuzen, maar hoe zoek je een goede verloskundige? Wij vertellen het je!
hoe zoek je een verloskundige de stappen:
- Kijk waar jouw behoefte qua zorg liggen, wil je uitgebreide consulten of is het reguliere pad prima voor jullie?
- Zoek uit welke praktijken zich in jouw omgeving bevinden, bekijk de website en sociale media kanalen. Wat voor verloskundigen werken er, wordt er extra zorg onder één dak aangeboden (bv. echo’s, anticonceptie). Vaak zorgt dit al voor een bepaald gevoel.
- Vraag na bij vriendinnen/familie/kennissen waar zij goede ervaringen mee hadden.
- Je mag altijd overstappen als je toch geen klik voelt.
Hoe werkt de verloskundige zorg in Nederland?
Om te starten is het goed om te weten hoe de verloskundige zorg in Nederland in elkaar steekt. Hieronder in het kort:
- 1e lijn: de verloskundige praktijk, hier krijgt een gezonde zwangere verloskundige zorg.
- 2e lijn: verloskundige zorg in een streekziekenhuis, hier krijg je medische zorg (klinisch).
- 3e lijn: verloskundige zorg in een academisch/universitair ziekenhuis, hier krijg je extra medische zorg (klinisch).
Wanneer je geen onderliggende ziekte of aandoening hebt kan je je aanmelden bij een verloskundigenpraktijk. Twijfel je? Meld je dan ook aan bij een verloskundigenpraktijk naar keuze. Bij de intake wordt gevraagd naar je medische en familie voorgeschiedenis. Mocht er een medische indicatie naar voren komen zal dit verteld worden en wordt er, in overleg met jou, een zorgpad uitgestippeld.
Als je (tijdelijk) onder controle van het ziekenhuis bent, zal je meestal een klinisch verloskundige zien. Zij werkt onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog. Als je, klinisch, bevalt zal je bij ontslag weer overgenomen worden door de 1e lijn, de verloskundigenpraktijk. Zij zullen langskomen in het kraambed.
Vrije keuze!
Het is goed om te weten dat je geen verwijzing van de huisarts nodig hebt om een afspraak bij de verloskundige te maken. Je kan je zelf aanmelden (vaak via de website).
Je bent vrij om een verloskundigenpraktijk naar keuze te kiezen. Vaak wordt er gekozen voor een praktijk die zich bij jou in de buurt bevindt, soms is er weinig keuze, bijvoorbeeld in een klein(er) dorp. In grote steden zijn vaak meer praktijken te vinden, waardoor het moeilijker zal zijn om een keuze te maken. Lees de tips hieronder om antwoord te krijgen op de vraag, hoe zoek je een goede verloskundige.
Wat doet een verloskundige?
Wat doet de verloskundige precies? Een verloskundige is een professional die zorg verleent aan vrouwen tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode na de bevalling. Ook ondersteunen zij bij het doormaken van een miskraam.
Standaard worden de richtlijnen en protocollen gevolgd die gelden vanuit de beroepsgroep de KNOV, vaak aangevuld met protocollen vanuit de samenwerkende ziekenhuizen. Ga het gesprek aan mocht je hier van af willen wijken, vaak is er veel mogelijk. Je kan thuis of in het ziekenhuis bevallen en ook de begeleiding na de bevalling wordt gedaan door de verloskundigenpraktijk.
Sommige verloskundigenpraktijken geven extra zorg binnen de praktijk, denk hierbij aan het maken van echo’s (anders word je verwezen naar een echocentrum), het klieven van de tongriem, voorlichting en plaatsing van anticonceptie.
Waar ligt je behoefte aan zorg?
De vierde stap bij het vinden van een goede verloskundige is begrijpen waar jou/jullie behoefte ligt. Wat voor soort zorg wil je en heb je nodig tijdens je zwangerschap? Het is belangrijk dat je je veilig voelt bij je zorgverlener, dat je alles durft te vragen, overleggen en alles (ook angsten!) bespreekbaar kan maken.
Verschil binnen verloskundigenpraktijken
Een verschil tussen verloskundigen praktijken is het aantal verloskundigen wat er werkt.
Een verloskundigenpraktijk met maar één verloskundige wordt een caseload praktijk genoemd. Het voordeel hiervan is dat je persoonlijke(re) zorg krijgt doordat je één vast gezicht ziet. Vaak wordt er ruim de tijd ingepland per controle en weet je (bijna) zeker wie je bij de bevalling hebt. Bijna zeker, het kan zijn dat er twee vrouwen tegelijk baren en dat je toch een achterwacht ziet. Meestal wordt niet alle verloskundige zorg binnen dezelfde praktijk aangeboden, denk aan het maken van echo’s. Voor deze dienst word je verwezen naar een praktijk of echocentrum in de buurt.
De meeste verloskundigenpraktijken bestaan uit meerdere verloskundigen die als een team samenwerken. Een grotere praktijk betekend niet automatisch dat je ook alle verloskundigen ziet. Een praktijk kan bestaan uit twee (of meer) kleinere teams binnen een praktijk. Hierdoor behoud je de persoonlijke zorg maar kunnen zij meer diensten aanbieden (zoals echo’s, het klieven van de tongriem, het informeren, adviseren, voorschrijven en plaatsen van anticonceptie. Zo zie je tijdens de zwangerschap meer gezichten, maar zijn ze aan het eind van de zwangerschap wel allemaal bekend. Bij de bevalling zal je dus altijd iemand treffen die je kent.
Zoals hierboven beschreven bieden grotere praktijken vaak meer diensten onder één dak aan, dit scheelt reistijd, zorgt voor persoonlijkere zorg en maakt de drempel lager om zorg te vragen.
De ene vrouw heeft behoefte aan continuïteit van zorg en sneller kiezen voor één vast gezicht. Een andere vrouw vindt meerdere gezichten prima en heeft geen behoefte aan controles van een uur. Als je weet wat voor soort zorg je wilt, is het gemakkelijker om een verloskundige te vinden die aan je wensen voldoet. Kijk waar jouw behoefte ligt.
Hoe zoek je een goede verloskundige? Volg je gevoel, doe research en kijk waar je je prettig bij voelt!
Een afspraak maken
Als je bij een verloskundigenpraktijk een goed gevoel hebt, maak een afspraak! Bij de meeste verloskundigenpraktijken zal de eerste echo rond 8 weken plaatsvinden (bij sommigen wordt dit als service aangeboden, bij een andere praktijk zal je hiervoor moeten betalen). Als je bij een grotere praktijk onder begeleiding gaat, maar je wenst zo min mogelijk gezichten te zien, geef dit vooral aan. Vaak valt dit wel te regelen.
Overstappen mag altijd
Weet dat als het toch niet blijkt te klikken, er altijd een mogelijkheid is om over te stappen van verloskundigenpraktijk. Dit kan op elk moment van de zwangerschap. Twijfel je al een paar weken? Ga dan vast op onderzoek uit naar een andere praktijk. Zo voorkom je dat je pas laat in de zwangerschap wisselt van verloskundige en kan je je nieuwe zorgverleners nog goed leren kennen.