Hoe weet ik of ik zwanger ben?
Zwangerschapssymptomen verschillen van persoon tot persoon en sommige zwangere vrouwen hebben er helemaal geen last van. Als je een vermoeden hebt dat je zwanger bent, wil je hier graag zo snel mogelijk duidelijkheid over. Deze duidelijkheid krijg je door een zwangerschapstest te doen, welke zijn te halen bij de drogist, supermarkt en/of apotheek.
Echter zijn er ook al veel tekenen die kunnen wijzen op een zwangerschap. Veel voorkomende vroege tekenen van zwangerschap zijn gevoelige of tintelende borsten, misselijkheid, vermoeidheid, vaak plassen, goed reukvermogen, bloedverlies en een gemiste menstruatie. Wat zijn de eerste symptomen van een zwangerschap?
Uitblijven van de menstruatie, overtijd & zwangerschap
Wanneer je ongesteldheid uitblijft betekend het dat je overtijd bent. Dit betekend niet meteen dat je zwanger bent. Door verschillende redenen als ziekte, weinig slaap of stress kan je menstruatie uitblijven.
De enige manier om zeker te weten of je zwanger bent, is door het doen van een zwangerschapstest. Een zwangerschapstest slaat positief uit door de aanwezigheid van humaan choriongonadotrofine (hCG), welke zich in je urine bevindt als je zwanger bent. Wanneer de test negatief is, kan je deze na een paar dagen nogmaals herhalen. Blijft hij negatief, maar blijft je ongesteldheid ook uit? Ga dan voor de zekerheid eens langs je huisarts.
Zwanger? Lees ook onze blog hoe zoek je een goede verloskundige
Gevoelige borsten, zou ik zwanger kunnen zijn?
Eén van de eerste tekenen kunnen zijn dat de borsten gevoelig zijn, tintelen, al wat groeien of zelfs pijnlijk zijn. Dit kan soms al een week na de bevruchting starten, waardoor het dus vroeg merkbaar is. Meestal went je lichaam vrij snel aan deze hormoonverandering en zullen de klachten afnemen.
Vermoeidheid en zwangerschap
Extreme vermoeidheid, niet kunnen concentreren of focussen, tussen de middag al instorten en om 20.00 uur naar bed willen. He-le-maal normaal! Het is niet niks, een mens opbouwen vanuit twee cellen. De basis wordt gelegd in de eerste drie maanden van de zwangerschap, het is dus niet heel gek dat je snel vermoeid bent bij een jonge zwangerschap. Neem voldoende rust, ga op tijd naar bed en als het lukt, doe lekker een dutje tussen de middag.
Zwangerschap en misselijkheid
Een veelgehoorde combinatie, misselijk zijn tijdens zwangerschap. Bij de één is het meer een weeïg gevoel en de ander moet meerdere keren per dag braken. Het HcG hormoon, waar we het eerder over hadden, is hier de boosdoener. Bij de meeste vrouwen verdwijnt de misselijkheid na het eerste trimester, maar er zijn ook uitschieters waarbij het tot in het tweede trimester aanhoudt.
Blijf voldoende drinken en probeer te eten waar je hoofd wel naar staat. Ook kan ORS helpen om tekorten aan te vullen. Mocht je weinig tot niks meer binnen houden en veel moet spugen, neem dan zeker contact op met je verloskundige om de klachten te bespreken.
Tips tegen zwangerschapsmisselijkeid
- Zorg dat je regelmatig kleine beetjes eet, zodat je maag altijd wat gevuld is.
- Eet iets voordat je opstaat in de ochtend, dit voorkomt een vlaag van misselijkheid.
- Zorg dat je altijd wat te eten in de buurt hebt.
- Vermijd koolzuurhoudende frisdrank, vet, pittig, zuur of zwaar eten.
- Gemberpillen of thee kunnen misselijkheid verminderen.
- Indien dit niet voldoende werkt kan de huisarts medicatie tegen misselijkheid voorschrijven.
Hoe weet ik of ik zwanger ben? De enige echte manier om erachter te komen dat je zwanger bent, is door een zwangerschapstest te doen.
Goed kunnen ruiken en proeven tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap zal je meer ruiken dan buiten de zwangerschap. Dit kan positief zijn, maar ook een nare eigenschap zijn. In combinatie met hormoonveranderingen kan je opeens een enorme afkeer hebben tegen bepaalde geuren. Een vaak gehoorde is de geur van de vaatwasser en/of koelkast.
Ook kunnen bepaalde voedingsmiddelen je opeens heel anders smaken en kan het zijn dat je juist een afkeer krijgt tegen iets wat je hiervoor heel lekker vond.
Bloedverlies bij een prille zwangerschap
Google bloedverlies in zwangerschap en je leest vrijwel meteen dat het gaat om een miskraam. Het is heel normaal als er bloedverlies in de eerste of tweede week na de bevruchting optreedt. Dit heeft te maken met een innestelingsbloeding. Hierbij nestelt het bevruchte ei zich in de baarmoeder, hier kan wat bloed bij vrijkomen en geeft wat buikkrampen.
Ook zal het weefsel rondom de baarmoeder en vagina vrij snel beter doorbloed raken. Hierdoor zal je ook snel last kunnen krijgen van bloedend tandvlees, maar ook kan er wat bloedverlies optreden bij vrijen of als je last hebt van harde ontlasting.
Deze goede doorbloeding heeft later in de zwangerschap een gigantisch voordeel, lees hier meer over in de blog hoe doe je perineum massage.
Hoe weet ik of ik zwanger ben?
Bij het uitblijven van de menstruatie of één of meerdere van bovenstaande klachten is het raadzaam om een zwangerschapstest te doen. Deze zal het bevestigen of uitsluiten. Er zijn veel verschillende soorten at-home zwangerschapstests beschikbaar en de nauwkeurigheid ervan varieert, dus het is belangrijk om de instructies zorgvuldig te lezen voordat je deze gebruikt.
Bereid je goed voor op de bevalling, lees alle tips in onder andere hoe zorg je ervoor dat je niet uitscheurt en hoe je je kan voorbereiden met de Aniball geboortetrainer.