Hoe kies je het beste kraamverband?
Kraamverband, het is iets waar je niet vaak over nadenkt, maar in je zwangerschap ineens wel aan moet gaan denken. Je wilt natuurlijk het beste kraamverband, maar welke moet je dan kiezen? Er zijn veel verschillende soorten op de markt en het kan moeilijk zijn om te beslissen welke het beste bij je past.
In dit blog bespreken we de verschillende soorten kraamverbanden, vertellen we waarom je het nodig hebt en helpen we je beslissen welke het beste bij je past. We bespreken ook de voordelen van het gebruik van kraamverbanden en hoe ze kunnen helpen om je kraamperiode comfortabeler te maken!
Waarom kraamverband gebruiken
Na de bevalling verlies je veel bloed, een stuk meer dan bij een menstruatie. Dit is vooral de eerste paar dagen tot week het geval, maar vooral in de eerste week kan je niet zonder kraamverband. Het bloedverlies houdt ook de weken daarna nog aan, maar dan in mindere mate. Vaak in de hoeveelheid dat je ook met maandverband uit de voeten kan.
Dat je bloed verliest, is heel normaal. Het komt door de wond in de baarmoeder, die de placenta achterlaat als deze heeft losgelaten. De baarmoeder is erg goed doorbloed waardoor het bloedverlies langer aanhoudt. Nadat de baby geboren is blijft je baarmoeder nog flink doorwerken, deze zal blijven samentrekken (naweeën). Dit samentrekken zorgt ervoor dat de baarmoeder weer kleiner wordt, naar de grootte zoals hij voor de zwangerschap was. Dit gaat gepaard met bloedverlies en stolsels waarvoor je verband nodig hebt.
Verschil kraamverband en maandverband
Normaal maandverband vangt te weinig bloed op voor dat wat je aan bloedverlies hebt na de bevalling. Kraamverband is groter en dikker, zodat het beter en meer bloed opneemt. Daarbij zitten er geen plastic deeltjes in en er is geen parfum aan toegevoegd, zodat irritatie wordt voorkomen. Er zit extra folie aan de onderkant waardoor doorlekken wordt voorkomen. Aan de achterkant bevindt zich een plakstrip, zodat het goed in je ondergoed blijft zitten. Maandverband is dunner en is beschikbaar in verschillende uitvoeringen. Denk hierbij aan extra lang, met- of zonder vleugels en beschikbaar voor de dag en/of nacht.
Verschillende soorten kraamverband
Kraamverband en maandverband zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn ontworpen voor gebruik tijdens en na de zwangerschap, terwijl andere bedoeld zijn voor herstel na de bevalling. Je kan hierbij denken aan normaal verband, extra absorberend, biologisch of verkoelend kraam- en maandverband.
Tijdens de zwangerschap kan je meer last hebben van afscheiding, dit kan van wit brokkelig tot waterdun zijn. Het beste is om alleen katoenen ondergoed te dragen, eventueel in combinatie met een inlegkruisje. Op het moment dat de bevalling nadert of al bezig is kan je meer slijm, bloed en vocht verliezen. Zeker als je vliezen zijn gebroken is het fijn om het kraamverband erbij te pakken, dit absorbeert namelijk beter.
De eerste week na de bevalling zal je ruim, helderrood bloed verlies, veelal gepaard met stolsels. Dit is ook het beste op te vangen met kraamverband. Als je last hebt van zwelling, hechtingen of schaafjes, orienteer je dan eens op verkoelend kraamverband. Dit absorbeert vocht en door het verkoelende effect ondersteun en bevorder je het herstel van de vagina en het perineum. Gebruik niet de hele dag verkoelend verband, warmte draagt namelijk ook bij aan genezing, dus wissel dit af.
Als het bloedverlies minder wordt kan je overstappen op gewoon maandverband. Soms zit het plastic laagje niet comfortabel, dan kan je tijdelijk voor biologisch maandverband gaan. Gebruik in de kraamweek (en de eerste 6 weken) in ieder geval geen tampons, dit verhoogt het infectiegevaar.
Kraamverband voor na de bevalling
Zwangerschapsverbanden voor postpartum herstel zijn meestal meer absorberend dan die voor zwangerschap of daarbuiten. Dit komt doordat je lichaam tijdens de kraamperiode meer bloed afscheid als tijdens de zwangerschap. Daarbij biedt kraamverband voor de kraamtijd je de steun en bescherming die je in deze periode nodig hebt. Ze kunnen ook helpen om het risico op infecties na de bevalling te verminderen.
De voordelen van het gebruik van kraamverband
Een van de belangrijkste voordelen van kraamverbanden is dat ze helpen om je schoon en droog te houden en dat ze voorkomen dat het bloedverlies overal zit. Dit kan ook fijn zijn als tijdens de bevalling de vliezen zijn gebroken.
Een ander voordeel is dat ze kunnen helpen het risico op infectie te verminderen. Het houdt het gebied rond de vagina schoon en vrij van bacteriën te houden, zeker bij vervanging van het verband bij elke toiletbeurt (a 3 uur).
Ten slotte kan een kraamverband ook helpen om je kraamtijd comfortabeler te maken. Kraamverbanden bieden namelijk steun en bescherming aan je perineum, het gebied tussen je vagina en anus. Zeker bij het gebruik van verkoelend kraamverband werkt het multifunctioneel.
Wanneer moet je kraamverband gebruiken?
Allereerst, niks moet. Maar zoals je hierboven hebt gelezen vangt maandverband niet voldoende bloed op. Kraamverband wordt voornamelijk gebruikt zodra de bevalling begint (bij gebroken vliezen) en na de bevalling tijdens de kraamweek. Verkoelend kraamverband wordt binnen de eerste 7 dagen na de bevalling gebruikt, wanneer je de meeste last kan ervaren van de hechtingen en zwelling.
Tot wanneer gebruik je kraamverband?
Zolang je nog bloed verliest na de bevalling gebruik je nog kraamverband, maandverband of inlegkruisjes. Als het bloedverlies minder wordt kan je overstappen op maandverband en wanneer de hoeveelheid dusdanig is afgenomen, maar je nog wel wat verlies, kan je inlegkruisjes gebruiken. Vaak begint het bloedverlies als helderrood bloedverlies, verandert het naar bruin/ oud bruin en eindigt het met nog wat slijmerig bloedverlies.
Het verschilt per vrouw wanneer de overgang tussen verschillende soorten bloedverlies plaatsvindt. Het kan al een paar dagen na de bevalling veranderen, maar ook pas na twee weken. Het kraamverband uit het kraampakket is vaak genoeg voor de eerste week. Echter geeft dit verband geen verkoeling, wat bij zwelling, hechtingen en schaafjes een positieve uitwerking kan hebben. Speciaal hiervoor is verkoelend kraamverband uitgevonden, multifunctioneel door zijn absorberende en koelende eigenschappen.
Ook kan het bloedverlies eerst afnemen of zelfs helemaal gestopt zijn, maar dan toch weer starten of toenemen. Dit zien we vaker als je weer meer gaat doen in het dagelijkse leven of je inspant. Soms moet je dan weer terug naar het gebruik van inlegkruisjes of maandverband. Deze toename is normaal en mag ook zeker, maar soms ook een teken dat je wat rustiger aan moet gaan doen. Geef je lichaam de tijd om te herstellen en ga niks overhaasten.
Keizersnede en kraamverband
Ook na een keizersnede verlies je bloed en heb je kraamverband nodig om dit op te vangen. Hier laat de placenta namelijk ook los en een wond achter in je baarmoeder waardoor je bloed verliest. Wel zal het bloedverlies een stuk minder zijn dan na een vaginale bevalling. Doordat bij een keizersnede de placenta handmatig wordt weggehaald, wordt de omgeving schoner achtergelaten. De kans op bijvoorbeeld een vlies- of placentarest is kleiner in vergelijking met een vaginale bevalling.
Hoe vaak moet je het kraamverband verwisselen?
Het is belangrijk om je verband regelmatig te vervangen omdat het erg absorberend is. Als je te lang rondloopt met hetzelfde verband is de kans dat je doorlekt groot. Echter de hoofdreden voor het vervangen is dat je anders een verhoogt infectiegevaar hebt. Bacteriën vermenigvuldigen snel in bloed en een infectie is het laatste waar je op zit te wachten in de kraamweek. De frequentie van verschonen hangt af van de hoeveelheid bloedverlies. Het advies is om, zeker de eerste dagen, bij elke toiletbeurt het verband te vervangen.