Hoe doe je perineum massage?
Perineum massage is een geweldige manier om je voor te bereiden op de bevalling en een scheur of knip te voorkomen. Het is makkelijk te doen en kost maar een paar minuten per dag. Maar hoe doe je perineum massage? –Scroll direct naar beneden voor de uitleg inclusief plaatjes–
Hoe doe je perineum massage, wat doet het?
Door het perineum te masseren tijdens de zwangerschap wordt het weefsel voorbereid op de bevalling. Het bevordert de doorbloeding en het weefsel wordt soepeler. Daarbij leer je je lichaam beter kennen en raak je meer vertrouwd met het gevoel als de bevalling start en je kindje geboren gaat worden. Het masseren van het perineum verlaagt de kans op een knip en ook de kans op scheuren maar bevordert ook de genezing van de wond na de bevalling.
Hoe doe je perineum massage, in welke houding?
Allereerst een houding waarin jij comfortabel en ontspannen bent. Het meest praktische is een half zit- en half liggende houding met wat kussens achter je rug. Op deze manier kan je (iets) makkelijker om je buik heen.
Hoe doe je perineum massage, alternatief?
Een alternatief van perineum massage is de Aniball geboortetrainer, dit is een vorm van perineum massage maar leert je ook hoe je je bekkenbodemspieren zo optimaal mogelijk kan gebruiken bij de bevalling. Wil je liever informatie zien in plaats van lezen? De instructievideo bekijk je hier. Wil je je ook voorbereiden op bevalling met Aniball geboortetrainer? Lees er meer over in onze blog ‘hoe zorg je ervoor dat je niet uitscheurt?‘.
Hoe doe je perineum massage, de uitleg:
- Was je handen en ga liggen in een houding die voor jou comfortabel is, hoe je goed kan ontspannen en zodat je bij je vagina kan.
- Pak wat kokosolie, glijmiddel of olie die speciaal voor het perineum is. Doe hier wat van op je perineum en de ingang van de vagina. Zorg er ook voor dat er wat olie op je vingers zit.
- Plaats je duimen een aantal cm in je vagina (+/- 3cm) en duw ze langs de rand richting je anus. Beweeg je duimen in een soepele beweging heen en weer. Mocht het stroef aanvoelen, gebruik dan nog wat meer olie.
- Als de olie goed verspreid is kun je de druk wat verhogen. Er kan een branderig of licht stekend gevoel ontstaan, dit mag, maar voorkom dat je echt pijn krijgt. Ga hierbij niet over je eigen grenzen aan, als je dit elke dag oefent komt het goed. De rek mag je er een paar minuten op houden, op deze manier went het weefsel hieraan.
- Na het weefsel wat meer opgerekt te hebben kan je het perineum en de spieren tussen je duimen en wijsvingers masseren, een ronde beweging werkt hier goed voor.
- Om de perineum massage af te sluiten kan je met je duimen wat meer druk geven, zodat je het weefsel weer wat rekt. Alle bewegingen kunnen afgewisseld worden.
- De intensiteit kan je langzaam, op je eigen tempo, verhogen. Kijkt wat goed voelt.
Verder is het goed om te weten dat perineum massage effectief is vanaf 34 weken zwangerschap. Het advies is om elke dag, of om de dag, 5 tot 10 minuten te masseren. Neem van te voren een warm bad, een warme douche of een warm kompres tegen je vagina aan, hierdoor kan je bekkenbodem nog beter ontspannen. Ook voor perineum massage geldt dat deze het beste uitgevoerd kan worden als je geheel ontspannen bent en ademhalingstechnieken toepast, die je ook bij de bevalling toe kan passen.
Lees hier als je meer te weten wilt komen over de bekkenbodemspieren.
Perineum massage voorbeeld
Let op:
- Indien je gebroken vliezen of bloedverlies hebt of er sprake is van een ontsteking/infectie wordt perineum massage afgeraden.
- Niet elke olie is voor inwendig gebruik, om deze reden is het advies om kokosolie, glijmiddel op waterbasis of speciale perineum olie te gebruiken voor perineum massage.
- Als je je bekkenbodem traint met de Aniball, wissel dan de ochtend en avond af. Als je kokosolie of speciale perineum olie gebruikt, wees dan er dan op bedacht dat olie de siliconen ballon van de Aniball kan aantasten.
Hierbij de uitleg over hoe doe je perineum massage.
Perineum massage & Aniball geboortetrainer:
Wil je de meest optimale voorbereiding?
Doe dan in de ochtend perineum massage en train in de avond met de Aniball geboortetrainer.
Aniball is een geboortetrainer. Het vergroot het zelfvertrouwen, vergemakkelijkt de bevalling, versnelt het herstel en verkleint het risico op uitscheuren of een knip.
Bekijk onderstaande video over de Aniball geboortetrainer
Bronnen over perineum massage: