Hoe bevalling herkennen
Hoe bevalling herkennen.. Een bevalling (in medische termen partus genoemd) kun je aan verschillende dingen herkennen. Er zijn verschillende manieren waarop deze kan beginnen. Iedereen zal op een ander moment de bevalling herkennen en ook daadwerkelijk afgeven als bevalling. Er zijn richtlijnen die aangehouden kunnen worden zodat je de bevalling kunt herkennen en waarmee je kun inschatten of de bevalling begonnen is. Ben je op zoek naar tips hoe bevalling zelf opwekken?
Hoe bevalling herkennen, op welke manieren kan de bevalling beginnen?
Wat moet je allemaal weten over het herkennen van de bevalling? Een bevalling zal over het algemeen altijd gepaard gaan met voortekenen als weeën, vruchtwaterverlies, wat bloedverlies of het verliezen van de slijmprop. In 90% van de bevallingen zal dit beginnen met weeën, de overige 10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen.
Hoe bevalling herkennen, wat zijn weeën?
Er zijn verschillende vormen van weeën. Ontsluitingsweeën zijn degene die voor de bevalling en ontsluiting zorgen. Deze heb je dus nodig om te gaan bevallen. Lees hierover hoe je kunt herkennen dat je ontsluitingsweeën hebt en je bevalling dus echt begonnen is.
Hoe bevalling herkennen, harde buiken
In de loop van de zwangerschap raak je steeds meer vertrouwd met harde buiken. Harde buiken zijn samentrekkingen van de baarmoederspier. De baarmoeder voelt dan aan als een strakke ongemakkelijke bal. In het begin van de zwangerschap gebeurt dit af en toe spontaan.
Aan het einde van de zwangerschap kunnen ze frequenter voorkomen, zelfs met enige regelmaat. Ze kunnen worden veroorzaakt door bijvoorbeeld kinds bewegingen, een volle blaas, obstipatie of een drukke dag. Dit is normaal. Rust, warmte en een bezoek aan het toilet zorgen ervoor dat de baarmoeder zich meer ontspant.
Hoe bevalling herkennen, voorweeën
Vanaf ongeveer 34 weken zwangerschap kun je regelmatig voorweeën voelen. Dit zijn harde buiken die met een zekere regelmaat komen, maar vrij kort van duur zijn. De samentrekkingen kunnen als menstruatieachtige krampen aanvoelen. Het kan wel een paar uur aanhouden, vooral ’s nachts wanneer de hormoonspiegel hoger is.
Voorweeën kunnen overgaan in ontsluitingsweeën, echter zij kunnen ook weer wegebben voordat de bevalling daadwerkelijk begint! De bevalling kan dan nog dagen of weken op zich laten wachten.
Hoe bevalling herkennen, indalingsweeën
Indalingsweeën kun je vanaf 32 weken voelen. Dit zijn pijnlijke steken, helemaal onder in je buik en soms in je vagina. Deze weeën zorgen voor het indalen van het kind in het bekken. Meestal duren ze ongeveer een dag.
Ook kun je de slijmprop verliezen. Dit kan in één keer of in kleine beetjes. Er kan een beetje bloed bij zitten. Dit is een normaal verschijnsel. Het verliezen van de slijmprop zegt niets over het startmoment van de bevalling.
Ontsluiting krijg je meestal niet van harde buiken, voor- en indalingsweeën. Ze hebben wel een functie, namelijk de voorbereiding op het echte werk. Het kan helpen om een warm bad of douche te nemen of een warme kruik te gebruiken.
Lees hier waarom een badbevalling zo populair is!
Hoe bevalling herkennen, ontsluitingsweeën
De eerste uren van de ontsluiting (de zogenaamde latente fase) duren de weeën meestal een halve tot een hele minuut en zijn er vaak nog lange en onregelmatige pauzes. In deze fase is de weeën pijn meestal goed te verdragen en zijn de weeën goed op te vangen. Je kunt een beetje bloed- en/of slijmverlies krijgen. Dit is normaal en een teken dat je baarmoedermond aan het veranderen is.
De baarmoedermond wordt steeds weker en dunner. Pas als je baarmoedermond heel week en verstreken (korter worden) is, kan de ontsluiting goed beginnen. Naarmate de tijd verstrijkt duren de weeën langer en worden de pauzes ertussen steeds korter. Ook worden de weeën krachtiger. We spreken van ontsluitingsweeën (actieve fase) als ze regelmatig om de 4-5 minuten blijven komen en tenminste één minuut aanhouden.
Beval je van je eerste kind dan heeft dit proces tijd nodig. Reken vanaf de eerste echte ontsluitingsweeën tot volkomen ontsluiting op ongeveer 10 tot 12 uur. Het verstrijken en ontsluiten gaat bij een volgende bevalling vaak gelijktijdig, deze bevallingen duren veelal korter. Uiteraard kan de bevalling langer duren of sneller verlopen dan deze gemiddelden.
De bevalling opwekken met thee? Wij schreven over onder andere de positieve werking van frambozenblad thee! Als je de weeën goed daar wilt laten zetten, lees dan hoe de bevalling versnellen in 7 stappen.
Hoe bevalling herkennen, wat is vruchtwater?
Vruchtwater is het vocht dat om je baby heen zit in je baarmoeder. Vruchtwater wordt gemaakt vanuit jouw bloedsomloop en bestaat voor een grootste deel uit water, maar ook een beetje uit zouten en cellen.
Vruchtwater is geur- en kleurloos. Het ruikt anders als urine, de geur wordt vaak omschreven als zoetig. Het vruchtwater kan soms wat roze zijn door wat bloedverlies, dit is normaal. Er kunnen ook witte vlokjes in het vruchtwater zitten van het huidsmeer van de baby.
Soms is het vruchtwater groen, geel of zwart. Dit betekend dat de baby de eerste ontlasting, meconium, al in de buik heeft geloosd. Dit heeft meconiumhoudend vruchtwater. Als dit aan de hand is zullen we extra controles plaatsvinden en zal de bevalling direct opgewekt worden.
De functies van het vruchtwater zijn:
- Het zorgt voor een comfortabele temperatuur voor de baby.
- Het beschermt de navelstreng door te voorkomen dat hij wordt dichtgedrukt.
- Het beschermt tegen infecties in de baarmoeder. Je baby zit in deze veilige ‘zak’ waardoor infecties niet binnen kunnen treden.
- Het dient als stootkussen tussen je baby en de buitenwereld. Het vruchtwater vangt eventuele schokken en klappen op zodat je baby hier geen last van heeft.
- Door te ‘zwemmen’ in het vruchtwater traint de baby zijn spieren.
- Vanaf 4 maanden zwangerschap slikt de baby het vruchtwater door, hiermee traint hij vast zijn ademhaling en spijsvertering voor het moment dat hij geboren wordt.
De bevalling begint in 10% van de gevallen met het breken van de vliezen. Hoe bevalling herkennen? Je verliest dan het vocht dat om je baby heen zit uit de vagina. Dit kan ook gebeuren zonder dat de bevalling echt begonnen is. Dit vocht blijf je verliezen tot het moment dat de baby geboren is, er blijft namelijk steeds weer opnieuw vocht aangemaakt worden.
Bij 70% van de vrouwen, tussen de 37-42 weken zwanger waarbij de vliezen gebroken zijn, zullen de ontsluitingsweeën binnen 24 uur ontstaan. De overige 30% zal geadviseerd worden naar het ziekenhuis te gaan om de ontsluitingsweeën op te wekken. Hier wordt niet te lang mee afgewacht omdat er een iets grotere kans is op infecties als de vliezen gebroken zijn.
Om te voorkomen dat je een infectie krijgt is het belangrijk om te meten of je geen koorts ontwikkeld en te zorgen dat er niets in de vagina komt (geen gemeenschap, tampons gebruiken of in bad). Wel kan je kraamverband gebruiken om het vocht in op te vangen, lees hier over hoe kies je het beste kraamverband.