Veelgestelde vragen

Voor vragen over bestel-, betaal-, verzend- en retourmogelijkheden ga naar onze klantenservicepagina

Algemeene vragen vooraf

De geboortetrainer Aniball is vooral bedoeld als voorbereiding op de bevalling en maakt het mogelijk om de persfase na te bootsen, waardoor je beter weet wat je te wachten staat bij de echte bevalling. De Aniball kan opgepompt worden tot een doorsnee van 25+ cm, een omtrek die ongeveer gelijk is met die van de baby bij geboorte.

Aniball Inco kan niet zo groot opgepompt worden als de Aniball, omdat het alleen bedoeld is als bekkenbodemtrainer. Het oefenen met de Inco is erop gericht de bekkenbodem te versterken en is daarmee niet alleen een zeer handig hulpmiddel voor zwangeren, maar ook voor alle andere vrouwen die kampen met slappe bekkenbodemspieren, urineverlies en instabiliteit. De Aniball Inco is gemakkelijker in te brengen, omdat het wat smaller is dan de Aniball. Als je niet van plan bent om de persfase na te bootsen t.b.v. de bevalling dan raden wij de Inco aan.

Voor vragen kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.

In de laatste 4 weken van je zwangerschap maakt je lichaam hormonen aan die maken dat de bekkenbodem soepeler en flexibeler wordt, je lichaam bereid zich dus voor op de bevalling. Het is in deze “soepelere” periode dat je met de Aniball kunt oefenen. Vóór en na deze periode is het veel moeilijker en niet nuttig om de ballon een grotere omtrek te geven. De normale bekkenbodemoefeningen, waarbij dus maar 2-5 keer gepompt wordt, mag wel gedaan worden, omdat het geboortekanaal bij die oefening niet opgerekt wordt.

Absoluut. Zelfs twee weken kunnen een groot verschil maken, zeker wanneer je elke dag oefent, in de ochtend en avond.

Wanneer alle voorwaarden voor gebruik en opslag van het product in acht worden genomen blijft de kwaliteit van het siliconenrubber tenminste 5 jaar stabiel. Er moet echter vermeld worden dat frequent gebruik kan leiden tot toenemende slijtage en daardoor tot vermindering van de duurzaamheid. We raden daarom het gebruik van een (door iemand anders) gebruikte ballon af. De kwaliteit van het rubber wordt ook aangetast door het gebruik van olie. Hierdoor is het noodzakelijk om tijdens het oefenen gebruik te maken van glijmiddel op waterbasis dat geen olie bevat.

Aniball is een Tsjechisch product. Het materiaal waar de ballon van is gemaakt is van de hoogste kwaliteit siliconenmateriaal wat voor medisch gebruik goedgekeurd is. Deze siliconen ballon wordt geproduceerd in Duitsland. Andere onderdelen zijn gefabriceerd buiten de EU. De montage en inspectie van het product vinden plaats in Tsjechië.

Het doel is om, na ongeveer 3 tot 4 weken regelmatig geoefend te hebben, een ballon van ongeveer 9-10 cm doorsnee te bereiken, oftewel een omtrek van ongeveer 30 cm. Dit komt overeen met de gemiddelde schedelomtrek van een pasgeboren baby.

Je kunt 3 tot 4 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum beginnen met de oefeningen, slechts 10-15 minuten per dag. Je kunt vaker oefenen, maar stoppen als je pijn begint te voelen.

De kwaliteit van het rubber wordt aangetast door het gebruik van oliën. Hierdoor is het noodzakelijk om tijdens het oefenen gebruik te maken van glijmiddel op waterbasis dat geen oliën bevat. Glijmiddel is verkrijgbaar in onze webshop

Er zijn gevallen waarin een episiotomie onvermijdelijk is of gunstig, zoals bij het versnellen van de bevalling (bij oxygenatie problemen van het kind), vroeggeboortes, het vergemakkelijken van een stuitgeboorte etc.

Echter, bij de meeste bevallingen, waarbij plaatselijke massage wordt toegepast en gecontroleerd geperst wordt, rekt het vaginale weefsel zonder problemen uit en keert het uit zichzelf weer terug in de oorspronkelijke staat. Wanneer het toch spontaan scheurt is de wond kleiner en minder pijnlijk dan bij een episiotomie en zijn er vaak ook minder hechtingen nodig. Daarnaast is er bij het spontaan inscheuren een kleiner risico op infecties dan bij een episiotomie.

Door het perineum geleidelijk op te rekken kan Aniball een vrouw voorbereiden op een bevalling zonder inknippen of met minimaal inknippen.

Een episiotomie (“inknippen”) is een chirurgische ingreep aan het perineum (het gebied tussen de vagina en de anus, ook wel de bilnaad genoemd) die uitsluitend tijdens de tweede fase van de bevalling eventueel plaatsvindt. Het doel is om de vaginale opening te vergroten en om vrouwen te beschermen tegen het spontaan scheuren van de bilnaad.

Een episiotomie kan echter erg schadelijk zijn – het heelt vaak slecht met als gevolg pijn bij het plassen, een beperkt seksleven, incontinentie later in het leven of soms is plastische chirurgie noodzakelijk

Aniball en Epi-no (Delphine) zijn niet dezelfde producten. Ze lijken echter veel op elkaar en werken volgens hetzelfde principe, maar komen van verschillende producenten c.q. bedrijven met verschillende eigenaren. De Aniball komt uit Tsjechiën en de Epi-no uit Duitsland. Betreft de Aniball wordt de silicone ballon ook in Duitsland gemaakt, maar de andere onderdelen komen uit landen buiten de EU. De Aniball is daarom normaal gesproken ook voordeliger.

Voor meer over: vergelijking Aniball en Epi-no

Eventuele risico's?

Helaas gaat deze foutieve informatie rond op internet, maar NEE, je vagina gaat niet uitlubberen door de ‘rekoefeningen’ met de Aniball. Na de bevalling herstelt de vagina zich en door de bekkenbodemoefening met Aniball is het juist zo dat je beter en sneller herstelt van de bevalling.

Dit is niet mogelijk. Aniball is grondig getest volgens de geldende Europese richtlijnen aangaande medische producten.

Gynaecologen zijn het erover eens dat oefeningen met de Aniball niet kunnen leiden tot vroegtijdige weeën.

Er is in principe geen infectiegevaar wanneer de instructies voor het steriliseren voorafgaand aan het eerste gebruik opgevolgd worden (1 minuut onderdompelen in een waterbad met een temperatuur van minstens 70 ° C) en de silicone ballon regelmatig gedesinfecteerd wordt.

Tijdens het oefenen kan er minimaal urineverlies optreden als gevolg van de druk die de ballon op een volle blaas uitoefent. Dit minimale urineverlies sluit verdere oefeningen met Aniball niet uit. Na afloop van de oefeningen zou er geen urineverlies meer plaats moeten vinden.

Bij vaginale spataderen is het bijzonder belangrijk om niet te knippen tijdens de bevalling. Als je geen contra-indicatie hebt voor een natuurlijke bevalling, dus wanneer er geen belemmeringen zijn voor een vaginale bevalling en het hoofdje via een vagina met spataderen geboren kan worden, dan kun je oefenen met de ballon – maar het is natuurlijk altijd noodzakelijk om een inschatting te maken van je eigen persoonlijke situatie. We raden ten strengste een voorzichtige aanpak aan met genoeg glijmiddel waarbij het belangrijk is het proces van het oppompen van de ballon langzamer op te bouwen. Ook raden we aan om overleg te hebben met uw verloskundige/arts over het oefenen met Aniball.

Tijdens de herstelfase raden wij oefenen absoluut niet aan. De vaginawanden zijn fragiel, het baarmoederhalsslijm is roodachtig, ze zijn pijnlijk en barsten vaak. In acute gevallen is zelfs massage van het perineum niet aanbevolen.

In dit geval zijn er geen beperkingen wat betreft het oefenen. Streptokokken veroorzaken bij vrouwen geen problemen, echter kan het wel gevaarlijk zijn voor het kind. Ongeveer 1% van de kinderen waarvan de moeder streptokokken heeft loopt het risico op infectie, waardoor er tijdens de bevalling preventief antibiotica wordt toegediend. Tijdens de zwangerschap kan echter zonder problemen geoefend worden met de ballon. Een schimmelinfectie is een ander verhaal. Als de schimmelinfectie in een acute fase verkeert en de vrouw afscheiding en schimmel globuline heeft, raden we aan het oefenen uit te stellen.

In de volgende situaties kan Aniball niet gebruikt worden:

* zwangerschap met verhoogd risico
* vaginale bloedingen
* ongebruikelijke positie van de foetus
* diagnose met verhoogd risico waardoor vaginale bevalling uitgesloten is (bijvoorbeeld placenta praevia)
* risico op infectie (zoals een vroegtijdig vruchtwater verlies of vaginale infectie)
* genitale verwondingen die niet volledig geheeld zijn (bijv. besnijdenis)
* kwaadaardige tumoren van de geslachtsorganen (bijvoorbeeld baarmoederhalskanker)
* wanneer men onder invloed is van alcohol of drugs

Wanneer er sprake is van een van de onderstaande aandoeningen mag je alleen oefenen met de ballon onder toezicht van een verloskundige.

* Zenuwbeschadiging en andere aandoeningen waardoor de zintuiglijke waarneming in de schaamstreek beperkt is
* Dwarslaesie (paraparesis)
* Multiple sclerosis
* Bij het gebruik van pijnstilling waardoor het vermogen om pijn te ervaren in de schaamstreek beperkt is
* Spataderen rond de vagina (vaginale spataderen)

Het verliezen van vruchtwater kan op elk moment gebeuren, door verschillende oorzaken- veelal door infecties of door veranderingen in druk. Het oefenen met de ballon tijdens een gezonde zwangerschap veroorzaakt geen vruchtwaterverlies. De vruchtzak wordt beschermd door een slijmprop die de vliezen goed beschermt en die niet in grootte afneemt tot vlak voor de bevalling.

Ja, als je een gezonde vrouw bent en er geen andere belemmeringen zijn voor een natuurlijke bevalling, dan is het mogelijk om te oefenen met Aniball.

Vragen over/na oefeningen

Heb je moeite om de Aniball in te brengen? Probeer eens het volgende:

  • Draai het ventieltje los, zodat het vrij is om lucht eruit te kunnen laten lopen.
  • Pers met de hand de lucht uit de ballon
  • Draai het ventieltje dicht.

Wanneer je de bovengenoemde stappen gedaan hebt is de ballon plat en kun je wat glijmiddel op de bovenkant doen. Breng het dan langzaam in tot de grotere, ronde zijde binnen is. Daarna kun je verder gaan met stap 3 in het instructieboekje.

Op het moment dat de geboortetrainer voor het eerst gebruikt wordt is de baarmoederhals al langzaam aan het rijpen, zachter aan het worden en aan het voorbereiden op de bevalling. Op dat moment is er ook een behoorlijke bloedstroom en is de baarmoederhals gevoelig.  Een lichte aanraking kan al een lichte bloeding of spotting veroorzaken. Als dit gebeurt na het oefenen met Aniball of na een medische controle is er geen reden tot ongerustheid en als het bloedverlies direct na het oefenen ophoudt kun je doorgaan met het gebruik van Aniball.

Als het zeer doet bij het persen dan is het beter dat je de ballon niet verder vergroot. Blijf gewoon doorgaan op de doorsnee dat je aan kunt en als je na een tijdje merkt dat het minder zeer gaat doen dan zou je kunnen proberen om de omtrek langzaam iets te vergroten.

Het herkennen van het gevoel bij de persfase en weten hoe je moet persen zijn de belangrijkste voordelen van Aniball. Dit horen we ook steeds bij de feedback die we krijgen. De vrouwen geven aan dat ze het erg fijn vonden dat ze het gevoel herkende en wisten wat ze moesten doen bij het moment van de persfase.

Kortom, maak je niet te druk over het wel of niet halen van een omtrek van 30 cm. Als je met Aniball hebt geoefend met een kleinere omtrek dan ben je al beter voorbereid op de bevalling dan vele andere vrouwen die dat niet hebben gedaan!

Je moet absoluut doorgaan. Je hoeft de omtrek niet nog verder te vergroten, maar je moet deze wel in stand houden.

Na de bevalling

De oefeningen voor de bevalling, zorgt ervoor dat de spieren in het bekkengebied versterkt worden en daardoor vermindert het urineverlies ook na de bevalling.

Het versterken van de bekkenbodemspieren gaat incontinentie tegen. De Aniball kan hiervoor gebruikt worden. Als je dat prettiger vindt kun je ook de losse, smallere ballon van de Inco bestellen. De Aniball ballon kun je namelijk vervangen door de Inco ballon. Zie hier de oefeninstructies voor de Inco