Vragen? contact@aniball.nl
We hebben de veelgestelde vragen hieronder voor je beantwoord.
In geval van vragen, suggesties of problemen die niet zijn benoemd, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het bel me terug formulier of stuur ons een email op co*****@an*****.nl.
Daphne Pieters
Verloskundige en eigenaar Aniball®
—————
Voor vragen over bestel-, betaal-, verzend- en retourmogelijkheden ga naar onze klantenservicepagina
De naam Aniball werkt vaak op de lachspieren. Ergens link je de naam snel aan ‘anus’ en krijgt het product zo opeens een hele andere bestemming in je hoofd dan waar hij oorspronkelijk voor bedoeld is. De ontwerper heeft de Aniball gecreëerd toen ze zwanger was van een meisje, welke ze Annika heeft genoemd. Uit de combinatie van haar dochters naam en de opgepompte ballon kwam de naam Aniball voor de geboortetrainer!
In de laatste 4 weken van je zwangerschap maakt je lichaam hormonen aan die maken dat de bekkenbodem soepeler en flexibeler wordt, je lichaam bereid zich dus voor op de bevalling. Het is in deze “soepelere” periode dat je met de Aniball kunt oefenen. Vóór en na deze periode is het veel moeilijker en niet nuttig om de ballon een grotere omtrek te geven. De normale bekkenbodemoefeningen, waarbij dus maar 2-5 keer gepompt wordt, mag wel gedaan worden, omdat het geboortekanaal bij die oefening niet opgerekt wordt.
Absoluut. Zelfs twee weken kunnen een groot verschil maken, zeker wanneer je elke dag zowel in de ochtend als avond oefent.
Wanneer alle voorwaarden voor gebruik en opslag van het product in acht worden genomen blijft de kwaliteit van het siliconenrubber tenminste 5 jaar stabiel. Er moet echter vermeld worden dat frequent gebruik kan leiden tot toenemende slijtage en daardoor tot vermindering van de duurzaamheid. We raden daarom het gebruik van een (door iemand anders) gebruikte ballon af. De kwaliteit van het rubber wordt ook aangetast door het gebruik van olie. Hierdoor is het noodzakelijk om tijdens het oefenen gebruik te maken van glijmiddel op waterbasis dat geen olie bevat.
Aniball is een Tsjechisch product en wordt geproduceerd met producten die uitsluitend uit Europa komen. De kwaliteit wordt hierdoor extreem hoog gehouden. De ballon bestaat uit de hoogste kwaliteit siliconen welke in Duitsland wordt geproduceerd, dit is voor medisch gebruik goedgekeurd. De ballon wordt vervolgens in Tsjechië geproduceerd, waar ook de montage en inspectie van het product plaatsvindt.
Het doel is om een gezonde, kalme en goed voorbereide moeder te worden die haar bekkenbodem kan controleren zodat de baby er gemakkelijker door kan met minimaal letsel voor haar eigen lichaam. Centimeters zijn niet het belangrijkste! Het streven is om, na ongeveer 3 tot 4 weken regelmatig geoefend te hebben, een ballon van ongeveer 7,5 – 8 cm doorsnee te bereiken, oftewel een omtrek van ongeveer 25 cm. Tijdens de bevalling komt er nog een extra shot hormonen (oxytocine) vrij, deze zorgen ervoor dat het weefel nog weker wordt zodat de baby geboren kan worden. Blaas de ballon echter nooit verder op dan 25 cm, het is geen dilatator.
Je kunt 3 tot 4 weken voor de uitgerekende bevallingsdatum beginnen met de oefeningen, slechts 10-15 minuten per dag. Je kunt vaker oefenen, maar stop zodra je pijn begint te voelen. Het advies is om een half uur in te plannen voor het oefenen.
De kwaliteit van het rubber wordt aangetast door het gebruik van oliën. Hierdoor is het noodzakelijk om tijdens het oefenen gebruik te maken van glijmiddel op waterbasis dat geen oliën bevat. Glijmiddel is verkrijgbaar in onze webshop
Een episiotomie (inknippen of een knip) is een chirurgische ingreep aan het perineum (het gebied tussen de vagina en de anus) die uitsluitend tijdens de uitdrijving van de bevalling eventueel plaatsvindt. Het doel is om de baby sneller geboren te laten worden in sommige situaties (zie de vraag hieronder).
Een episiotomie kan echter erg schadelijk zijn – het heelt vaak slecht met als gevolg pijn bij het plassen, een beperkt seksleven, incontinentie later in het leven en heel soms is plastische chirurgie noodzakelijk.
Er zijn gevallen waarin een episiotomie onvermijdelijk is of juist gunstig werkt, zoals bij het versnellen van de bevalling (bij zuurstofproblemen bij de baby), vroeggeboortes, het vergemakkelijken van een stuitgeboorte etc. Dit ligt echt aan de situatie en aan de zorgverlener.
Echter, bij de meeste bevallingen, waarbij plaatselijke massage wordt toegepast en gecontroleerd geperst wordt, rekt het perineum zonder problemen uit en keert het uit zichzelf weer terug in de oorspronkelijke staat. Wanneer het toch spontaan scheurt is de wond kleiner en minder pijnlijk dan bij een episiotomie en zijn er vaak ook minder hechtingen nodig. Daarnaast is er bij het spontaan inscheuren een kleiner risico op infecties dan bij een episiotomie.
Door het perineum geleidelijk op te rekken kan Aniball een vrouw voorbereiden op een bevalling zonder knip of met minimaal inknippen of inscheuren. Tevens leer je voorafgaand aan de bevalling welke spieren je kan laten samenwerken om de bevalling zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Aniball en Epi-no (Delphine) zijn niet dezelfde producten. Er is een groot verschil, welke vooral in het design en de gebruiksaanwijzingen zit. Tevens komen ze van verschillende producenten c.q. bedrijven met verschillende eigenaren.
Voor meer over: vergelijking Aniball en Epi-no
De geboortetrainer Aniball is vooral bedoeld als voorbereiding op de bevalling en maakt het mogelijk om de persfase na te bootsen, waardoor je beter weet wat je te wachten staat bij de echte bevalling. De Aniball kan opgepompt worden tot een doorsnee van maximaal 25 cm, een omtrek die ongeveer gelijk is met die van de baby bij geboorte.
Aniball Inco kan niet zo groot opgepompt worden als de Aniball, omdat het alleen bedoeld is als bekkenbodemtrainer. Het oefenen met de Inco is erop gericht de bekkenbodem te optimaliseren en is daarmee niet alleen een zeer handig hulpmiddel voor zwangeren, maar ook voor alle andere vrouwen die kampen met slappe bekkenbodemspieren, urineverlies en instabiliteit. Een te sterke/verkrampte bekkenbodem kan bovenstaande klachten in stand houden of juist verergeren. De Aniball Inco is gemakkelijker in te brengen, omdat het wat smaller is dan de Aniball. Als je niet van plan bent om de persfase na te bootsen t.b.v. de bevalling dan raden wij de Inco aan.
Voor vragen kun je uiteraard altijd contact met ons opnemen.
Je ademhaling werkt samen met het aan- en ontspannen van de bekkenbodem (en middenrif). Door hier bewust mee te oefenen en dit ook tijdens de bevalling te doen, haal je het meest optimale uit de werking van de bekkenbodem.
Bij een inademing zakt het middenrif en de bekkenbodem en ze je buik(wand) uit. Hierdoor wordt voorkomen dat de druk in de buik toeneemt als gevolg van de inademing. Wanneer je uitademt, gaat je middenrif en de bekkenbodem weer omhoog en trekt de buik(wand) weer naar binnen.
Dit ‘ritme’ kan je ondersteunen door je bekkenbodemspieren aan te spannen wanneer je uitademt en deze te ontspannen wanneer je inademt. Dit heeft even wat oefening nodig, want het gaat tegen je gevoel in.
Maar waar zitten de bekkenbodemspieren dan precies? De bekkenbodemspieren kan je onderverdelen in drie ‘secties’: je vagina/plasbuis, je perineum (huid tussen de anus en de vagina) en je anus. Deze secties kan je alle drie aan- en ontspannen.
Hoe doe je dit? Door deze oefening:
We zijn ons ervan bewust dat bij onder andere hypnobirthing andere ademtechnieken worden aangeleerd. Er is hierbij niet één bepaalde ademhaling die perfect is, het gaat erom dat je een ademhaling vindt die voor jou werkt. Dit kan bij de voorbereiding anders zijn dan bij de daadwerkelijke bevalling. Leer een aantal ademtechnieken aan en pas diegene toe die voor jou werkt.
Als er sprake is van vaginisme is de geboortetrainer ideaal om te gebruiken. Allereerst is het goed om te weten dat iets uit (baby) de vagina laten komen anders is dan iets in de vagina (tampon/vrijen) doen. We krijgen veel positieve reacties van vrouwen met vaginisme, vooral wordt vaak benoemd dat het alleen oefenen en dat je het op je eigen tempo kan doen als prettig wordt ervaren. De eerste keer inbrengen kan moeizaam gaan, het kan helpen om een bekkenbodemtherapeut of mensendiecktherapeut voor extra ondersteuning te vragen, een telefonisch consult kan hier (vaak) al bij helpen.
We raden aan om de track en trace code te bekijken, deze krijg je binnen zodra je bestelling op de post is gedaan. Veelal moet je dan net nog één dag langer te wachten op je bestelling. Dit kan namelijk komen door extreme drukte bij de pakketdiensten. Je kunt ook altijd even contact met ons opnemen, we kijken en denken dan graag met je mee.
Mocht je bestelling na een dag langer wachten nog niet binnen zijn gekomen, neem dan contact met ons op via co*****@an*****.nl.
Oefenen met de Aniball geboortetrainer kan zeker gecombineerd worden met perineum massage. Let er wel op, dat je nooit start met de perineum massage gevolgd door oefenen met de Aniball geboortetrainer. Olie kan namelijk de siliconen van de Aniball ballon aantasten. We adviseren het af te wisselen, dus bijvoorbeeld in de ochtend oefenen met de Aniball geboortetrainer en in de avond perineum massage, of andersom. Of dus te starten met de Aniball geboortetrainer, gevolgd door perineum massage.
Helaas gaat deze foutieve informatie rond op internet, maar NEE, je vagina zal niet uitgerekt zijn of blijven door de ‘rekoefeningen’ met de Aniball. Na de bevalling herstelt de vagina zich en door de bekkenbodemoefening met Aniball is het juist zo dat je beter en sneller herstelt van de bevalling.
Als je je houdt aan de gebruiksaanwijzing en de ballon niet verder oppompt dan het voorgeschreven aantal centimeters is dit niet mogelijk. Aniball is grondig getest volgens de geldende Europese richtlijnen aangaande medische producten.
Verloskundigen en gynaecologen zijn het erover eens dat oefeningen met de Aniball niet kunnen leiden tot vroegtijdige weeën.
Er is geen infectiegevaar wanneer de instructies voor het steriliseren voorafgaand aan het eerste gebruik opgevolgd worden (1 minuut onderdompelen in een waterbad met een temperatuur van minstens 70 ° C) en de silicone ballon na elk gebruik gedesinfecteerd wordt.
Tijdens het oefenen kan er minimaal urineverlies optreden als gevolg van de druk die de ballon op een volle blaas uitoefent. Dit minimale urineverlies sluit verdere oefeningen met Aniball niet uit. Na afloop van de oefeningen zou er geen urineverlies meer plaats moeten vinden.
Bij vaginale spataderen is het bijzonder belangrijk om niet te knippen tijdens de bevalling. Als je verloskundige of arts heeft gezegd dat er geen belemmeringen zijn voor een vaginale geboorte ondanks de vaginale spataderen dan kun je oefenen met de ballon. Het is wel belangrijk om een eigen inschatting te maken voor jouw persoonlijke situatie. We raden een voorzichtige aanpak aan met genoeg glijmiddel waarbij het belangrijk is het proces van het oppompen van de ballon langzaam op te bouwen. Ook raden we aan om overleg te hebben met uw verloskundige/arts over het oefenen met Aniball.
Als de schimmel nog aanwezig is (dat wil zeggen als er nog klachten zijn of als de kuur nog niet is afgemaakt), raden wij het af om te oefenen met Aniball. De vaginawanden zijn dan vaak nog kwetsbaar en gevoelig.
In dit geval zijn er geen beperkingen wat betreft het oefenen. Streptokokken veroorzaken bij vrouwen geen problemen, echter kan het wel gevaarlijk zijn voor het kind. Ongeveer 1% van de kinderen waarvan de moeder streptokokken heeft loopt het risico op infectie, waardoor er tijdens de bevalling preventief antibiotica wordt toegediend. Tijdens de zwangerschap kan echter zonder problemen geoefend worden met de ballon.
In de volgende situaties kan Aniball niet gebruikt worden:
* Zwangerschap met verhoogd risico (dan na overleg met gynaecoloog)
* Vaginale bloedingen
* Ongebruikelijke positie van de baby
* Diagnose met verhoogd risico waardoor vaginale bevalling uitgesloten is (bijvoorbeeld placenta praevia of wanneer er een cerclage is geplaatst welke nog niet is verwijderd)
* Risico op infectie (zoals vroegtijdig vruchtwater verlies of een vaginale infectie)
* Genitale verwondingen die niet volledig geheeld zijn (bijv. besnijdenis)
* Kwaadaardige tumoren van de geslachtsorganen (bijvoorbeeld baarmoederhalskanker)
* Wanneer men onder invloed is van alcohol of drugs
Wanneer er sprake is van een van de onderstaande aandoeningen mag je alleen oefenen met de ballon onder toezicht van een verloskundige.
* Zenuwbeschadiging en andere aandoeningen waardoor de zintuiglijke waarneming in de schaamstreek beperkt is
* Dwarslaesie (paraparesis)
* Multiple sclerosis
* Bij het gebruik van pijnstilling waardoor het vermogen om pijn te ervaren in de schaamstreek beperkt is
* Spataderen rond de vagina (vaginale spataderen)
Op elk moment in de zwangerschap kun je vruchtwater verliezen, het oefenen met de Aniball ballon tijdens een gezonde zwangerschap veroorzaakt geen vruchtwaterverlies. De Aniball zit niet in de buurt van de vruchtzak, welke ook nog wordt beschermd door de baarmoedermond en slijmprop.
Als er nu een vaginale bevalling nagestreefd wordt dan kan je zeker met de Aniball oefenen. Er is geen verhoogd risico.
Heb je moeite om de Aniball in te brengen? Probeer eens het volgende:
Wanneer je de bovengenoemde stappen gedaan hebt is de ballon plat en kun je wat glijmiddel op de bovenkant doen. Breng het dan langzaam in tot de grotere, ronde zijde binnen is. Daarna kun je verder gaan met stap 3 in het instructieboekje.
Soms helpt het om in plaats van glijmiddel op de ballon te doen, glijmiddel bij de vagina te smeren.
Ook kan het helpen om het deze video te bekijken, waarbij het inbrengen van de Aniball geboortetrainer visueel wordt gemaakt.
Op het moment dat de geboortetrainer voor het eerst gebruikt wordt is de baarmoederhals al langzaam aan het rijpen, zachter aan het worden en aan het voorbereiden op de bevalling. Op dat moment is er ook een behoorlijke goede doorbloeding en is de baarmoederhals gevoelig. Een lichte aanraking kan al een lichte bloeding of spotting veroorzaken. Als dit gebeurt na het oefenen met Aniball is er geen reden tot ongerustheid en als het bloedverlies direct na het oefenen ophoudt kun je doorgaan met het gebruik van Aniball.
Als het zeer doet bij het persen dan is het beter dat je de ballon niet verder vergroot. Blijf gewoon doorgaan op de doorsnede dat je aan kunt en als je na een tijdje merkt dat het minder zeer gaat doen dan zou je kunnen proberen om de omtrek langzaam iets te vergroten.
Het herkennen van het gevoel bij de persfase en weten hoe je moet persen zijn de belangrijkste voordelen van Aniball. Dit horen we ook steeds bij de feedback die we krijgen. De vrouwen geven aan dat ze het erg fijn vonden dat ze het gevoel herkende en wisten wat ze moesten doen bij het moment van de persfase.
Kortom, maak je niet te druk over het wel of niet halen van een omtrek van 25 cm. Als je met Aniball hebt geoefend met een kleinere omtrek dan ben je al beter voorbereid op de bevalling dan vele andere vrouwen die dat niet hebben gedaan!
Alleen het bovenste ronde gedeelte van de Aniball dient ingebracht te worden. Zie de afbeelding hieronder.
Het oefenen voor de bevalling zorgt ervoor dat de spieren in het bekkengebied versterkt worden en daardoor vermindert het urineverlies, ook na de bevalling.
Het versterken van de bekkenbodemspieren gaat incontinentie tegen. De Aniball kan hiervoor gebruikt worden. Wil je echt specifiek je bekkenbodem trainen zonder het voorbereiden op de bevalling, dan kan je Aniball Inco bestellen. Zie hier de oefeninstructies voor de Inco
Aniball heeft uitstekende resultaten laten zien in klinisch onderzoek en observaties van ziekenhuizen en verloskundigen. Klinisch onderzoek en statistieken hebben een significant hoger aantal vrouwen met intact perineum aangetoond na het gebruik van Aniball. Aniball wordt ondersteund door verloskundigen, artsen, fysiotherapeuten en beoefenaars van hypnobirthing in de EU en het VK.
Bevallen van eerste kindje zonder knip of scheur. Met trainen tot 32 cm gekomen. Heeft mij enorm geholpen bij de baring doordat ik wist hoe te persen en te ontspannen.
Linda Review via webwinkelkeur.nlDeze geboortetrainer heeft mijn bevalling gemaakt. Ik raad hem zeer aan aan iedere zwangere vrouw. Verder netjes op tijd bezorg
Sanne Review via webwinkelkeur.nlIk ben zo blij dat dit bestaat, ik ben absoluut overtuigd van de bijdrage van de aniball. Een goede week na mijn bevalling voelde ik me van onder helemaal hersteld.
Kathelijne Review via webwinkelkeur.nl