De bevalling wie zijn erbij?
Soms een lastig onderwerp, soms meteen duidelijk. De bevalling wie zijn erbij? Wanneer je gaat bevallen, kunnen er veel mensen aan je zijde staan. Je partner, de verloskundige en de verpleegkundigen in de verloskamer zijn er allemaal om je door het proces heen te helpen. Maar hoe zit het met je familie en vrienden? Wat kunnen zij doen om je te steunen tijdens de bevalling?
Het is belangrijk om te bedenken wie je erbij wilt hebben, omdat dit een groot verschil kan maken in hoe je bevalling verloopt. Bespreek met je verloskundige of gynaecoloog wie je graag bij de bevalling wilt hebben en zorg dat hij of zij op de hoogte is van je wensen. In deze blogpost bespreken we wie er bij je bevalling aanwezig kunnen zijn en wat hun rol zal zijn. Dus, over jouw bevalling wie zijn erbij?
De bevalling wie zijn erbij – je (geboorte)partner
We kiezen bewust voor het woord (geboorte)partner, we doelen namelijk op diegene die jou door dik en dun gaat steunen tijdens de bevalling. In sommige gevallen is dit niet de biologische verwekker van je kindje.
Je (geboorte)partner zal een van de belangrijkste mensen zijn die je bijstaat tijdens de bevalling. Hij of zij is je steun en toeverlaat, helpt je bij elke wee en zorgt ervoor dat je geconcentreerd blijft op je ademhaling. Hij of zij kan ook verantwoordelijk zijn voor dingen als het veranderen van je houding of ervoor zorgen dat je genoeg vocht binnenkrijgt.
Als je een geboorteplan hebt geschreven is je (geboorte)partner er ‘verantwoordelijk’ voor dat deze wordt nageleefd. Op het moment dat je aan het bevallen bent, staat je hoofd namelijk niet perse meer naar je geboorteplan. Je (geboorte)partner moet jouw hoofd zijn en voor jou nadenken.
Vraag je (geboorte)partner alsjeblieft niet om foto’s te maken als je daar veel waarde aan hecht. Hij of zij is zelf ook bezig met het verwerken van wij hij/zij ziet, je aan het ondersteunen en voor je aan het zorgen. Er blijft hierdoor weinig ruimte over om mooie foto’s of filmpjes te maken, helemaal van het moment suprême.
De bevalling wie zijn erbij – familieleden en/of vriendin(nen)
Als je wilt, kun je je moeder, zus of beste vriendin in de verloskamer bij je hebben. Het kan natuurlijk zijn dat een familielid of vriendin je (geboorte)partner is. Dan geldt de voorgaande paragraaf hiervoor. Soms kiezen vrouwen ervoor om hun (schoon)moeder of iemand anders die dicht bij staat, bij de bevalling aanwezig te laten zijn. Dit geeft een vertrouwd gevoel en kan je (geboorte)partner aflossen als hij/zij bijvoorbeeld naar het toilet wilt.
Het kan natuurlijk ook de wens van iemand zijn om bij een bevalling aanwezig te zijn en dat jij dit prima vindt.
Verschillende redenen om iemand vertrouwds bij de bevalling aanwezig te laten zijn, zijn:
- Vertrouwen
- Ondersteuning (voor zowel jou als je (geboorte)partner)
- Aanmoediging
- Foto’s/filmpjes
- Naleven van geboorteplan
- Indien een ziekenhuisbevalling, praktisch: voor vervoer
De bevalling wie zijn erbij – (medisch) personeel
Het personeel dat bij de bevalling aanwezig is, bestaat onder andere uit een verloskundige en vaak een kraamverzorgster. Als je in het ziekenhuis bevalt wordt de verloskundige vaak ondersteunt door een verpleegkundige. Soms is er ook een verloskundige, kraamverzorgster of arts in opleiding bij aanwezig. Weet dat jij mag bepalen welke discipline er wel en wie er niet aanwezig zijn.
De bevalling wie zijn erbij – (klinisch) verloskundige
De bevalling wie zijn erbij – verloskundige
Bij een laagrisico bevalling is er, indien gewenst, een verloskundige aanwezig. Zij begeleidt je tijdens de zwangerschap, bevalling en het kraambed. Vaak heb je de hele bevalling dezelfde verloskundige, echter kan het zijn dat de dienst er op zit en je een tweede gezicht gaat zien. Dit kan vervelend zijn, maar besef dat de verloskundige vaak 12- of 24 uurs diensten draaien. Het is daarom ook goed om iemand naast je te hebben staan die helemaal helder, fris en fruitig is.
Afhankelijk van de grootte van de praktijk, hangt het van de dienst of wie je als verloskundige bij de bevalling hebt. Vaak is het streven dat je wel iedereen van de praktijk een keer op spreekuur hebt gezien, zodat je altijd een bekend gezicht aan je bed hebt staan.
De verloskundige heeft je geboorteplan gelezen en leeft deze zo goed als mogelijk na. Ze zal je er aan helpen herinneren wat hierin staat en ondersteunt je waar nodig. Ze zal met mogelijkheden komen en een beleid voorstellen. Ze is de eindverantwoordelijke voor de zorg die je krijgt.
Wat de rol van de verloskundige is, dat is aan jou. Beschrijf ook in je geboorteplan wat je verwachtingen zijn van de verloskundige. Er zijn verschillende mogelijkheden; een actieve en ondersteunde rol tot op afstand maar wel aanwezig. Wat je van te voren denkt fijn te vinden mag op het moment zelf helemaal anders zijn. Een plan is flexibel en kan veranderen, net wat er op dat moment goed voelt.
Heb je al nagedacht over welke bevalhoudingen jou fijn lijken?
De bevalling wie zijn erbij – klinisch verloskundige
Als je medisch bent of tijdens de bevalling wordt overgedragen aan het ziekenhuis, is er een klinisch verloskundige die jou ondersteund bij de bevalling en samen met jou bekijkt welk beleid een goede idee is. Een klinisch verloskundige werkt samen met de verpleegkundige voor de gynaecoloog.
Als er extra hulp nodig is zal zij de gynaecoloog inschakelen.
De bevalling wie zijn erbij – kraamverzorgster
De rol van een kraamverzorgende wordt vaak onderschat. Een kraamverzorgende is aanwezig tijdens de bevalling, maar blijft ook de eerste 7-8 dagen na de bevalling om praktische en psychologische ondersteuning te geven.
Tijdens de bevalling bieden zij ondersteuning aan de verloskundige. Ze geven spullen aan, noteren tijdstippen en indien zich een acute situatie voor doet helpen zij hierbij. Na de bevalling zorgt ze ervoor dat de boel weer is opgeruimd en geeft ze tips om de eerste nacht als gezin door te komen.
Soms wordt er gevaagd of de kraamverzorgster echt nodig is bij de bevalling, wat ons betreft ja. Want juist in een situatie waarbij je meer handen nodig hebt, zijn haar handen goud waard.
In de kraamweek is de kraamverzorgster er voor de controles van moeder en kind, doen zij licht huishoudelijke taken en geven ze jullie alle informatie die nodig is. Hierdoor gaan jullie het na de kraamweek vol zelfvertrouwen allemaal zelf doen.
De bevalling wie zijn erbij – verpleegkundige
Een obstetrie (verloskundig) verpleegkundige ondersteund de verloskundige en klinisch verloskundige als een bevalling in het ziekenhuis plaats vindt. Haar taken komen veel overeen met die van een kraamverzorgster maar dan uitgebreider. Een verpleegkundige heeft meer verantwoordelijkheid en mag daarom (wettelijk gezien) ook meer handelingen zelfstandig uitvoeren.
De bevalling wie zijn erbij – gynaecoloog
Indien je bij een reguliere verloskundige praktijk onder zorg bent, zal je de gynaecoloog alleen treffen als er een acute situatie is die de (klinisch) verloskundige niet opgelost krijgt. Ook als je medisch bent zal je de gynaecoloog alleen in deze setting treffen.
Wel zijn er een aantal medische indicaties waarbij de gynaecoloog altijd aanwezig is, denk hierbij aan:
- Een meerling bevalling;
- Een stuitbevalling;
- Een (geplande) keizersnede;
- Wanneer er een vacuüm uitgevoerd wordt;
- Wanneer je de vorige keer (heel) veel bloed hebt verloren.
De bevalling wie zijn erbij – student
Studenten, enerzijds onmisbaar, anderzijds soms gewoonweg niet gewenst. Aan het eind van de dag bepaal je zelf of een student welkom is, sommige vrouwen willen het liefst zo min mogelijk mensen bij de bevalling.
Echter is het ook goed om te beseffen dat studenten de toekomst zijn. Als zij niet genoeg praktijk ervaring op doen heeft dit gevolgen voor hoe zij zelf in de toekomst gaan werken. naast dat je zelf bepaald of een student welkom is, bepaal je zelf of en zo ja, welke handelingen hij of zij uit mag voeren.
Waar bevallen de meeste vrouwen? Ben jij er al over uit waar je wilt bevallen?
De bevalling wie zijn erbij – geboortefotograaf
Een geboortefotograaf wordt steeds vaker genoemd als aanwezige bij de bevalling. Want eerlijk, waarom laat je wel andere bijzondere dagen als je bruiloft vastleggen, maar zo’n emotioneel moment als de geboorte van je kindje niet?
Tijdens de bevalling maakt een geboortefotograaf zich onzichtbaar, je zal eigenlijk niet merken dat ze aanwezig is. Of je bevalling nou soepel of heel zwaar is verlopen, foto’s zijn van onschatbare waarde. Zeker op de momenten dat een bevalling of heel snel is verlopen of helemaal anders is gegaan dan verwacht. Vaak beleef je de bevalling op het moment zelf heel anders dan dat je later terug ziet op de foto’s.
Vooral de eerste emoties die vrijkomen als je kindje ter wereld komen.. prachtig om nog eens mee te maken!
Ook bij een badbevalling kunnen er prachtige foto’s gemaakt worden, lees daarom ook eens waarom een badbevalling: 10 redenen.
De bevalling wie zijn erbij – doula
Je kunt ook kiezen voor een doula. Een doula is een professional die er is om jou als aanstaande moeder te ondersteunen tijdens de zwangerschap, de bevalling en daarna. Een doula heeft geen medische functie; haar taak is het verlenen van praktische en emotionele steun.
Zo kan ze je helpen met het opzetten van een geboorteplan en tijdens de bevalling het naleven hiervan.
De bevalling wie zijn erbij – iedereen die JIJ wilt!
Bovenstaand zijn de personen genoemd die bij de bevalling aanwezig kunnen zijn. Nogmaals, jij (en je (geboorte)partner) bepalen wie jullie geboorte team compleet maakt. Laat je niet teveel vertellen door anderen wie erbij ‘moeten’ zijn, kijk naar jullie eigen wensen.
En dan over jouw bevalling, wie zijn erbij?
En dan is je geboorteteam compleet, weet jij al wanneer je weet dat de bevalling begint? Lees het in hoe bevalling herkennen?