Aniball gevaarlijk?
Is de geboortetrainer Aniball gevaarlijk? Er gaat veel verkeerde informatie rond over geboortetrainers zoals de Aniball geboortetrainer. Maar is is het nou echt, is de Aniball gevaarlijk? Wij liepen de meest gestelde vragen en angsten langs. Laten we wel meteen de conclusie verklappen en alle verkeerde informatie rechtzetten: Aniball is niet gevaarlijk.
Aniball gevaarlijk, wat doet de geboortetrainer Aniball?
Aniball is ontworpen om meer zelfvertrouwen te krijgen in de bevalling en het geboorteproces te vergemakkelijken. Door tijdens de zwangerschap te oefenen leer je je bekkenbodemspieren op een zo effectief mogelijke manier te gebruiken. Je leert je spieren kennen en hoe deze samenwerken met behulp van ademhaling. Dit komt ten goede tijdens de bevalling zelf, je herkent het gevoel en weet wat je moet doen. Tevens kan je oefenen in verschillende houdingen en kom je er voor de tijd al achter welke houding je bij de bevalling fijn vindt.
Ook helpt de Aniball na de bevalling om de bekkenbodemspieren weer sterk te maken, zo wordt de kans op incontinentieproblemen verkleind.
Een andere fijne bijkomstigheid is dat het de kans op scheuren en/of een knip wordt verkleind. Je perineum heeft de druk al vaker gevoeld en kan daardoor makkelijker meerekken. Doordat de uitdrijving korter duurt is het voor de baby een kortere periode minder fijn, waardoor er minder kans is op foetale nood (= indicatie voor een knip).
Wil je meer weten over waarom je uit kan scheuren bij de bevalling? Lees hierover in onze blog waarom scheur je uit bij de bevalling.
Aniball gevaarlijk, van welke materialen is het gemaakt?
De Aniball is gemaakt van zachte siliconen van medische kwaliteit. Het is speciaal comfortabel ontworpen zodat het lijkt op de realiteit. Hij is herbruikbaar, bij juiste hygiene en schoonmaak kan je hem opnieuw gebruiken bij een volgende baby.
Aniball gevaarlijk, zijn er bijwerkingen?
Er zijn geen bekende bijwerkingen verbonden aan het gebruik van Aniball. Veel vrouwen merken dat het gebruik van Aniball meer zelfvertrouwen geeft en tijdens de bevalling helpt om de hoeveelheid pijn die ze ervaren te verminderen.
Aniball gevaarlijk, de meest gestelde vragen.
- Raakt de vagina of bekkenbodem permanent uitgerekt door oefenen met een geboortetrainer?
Dit is een veelgestelde vraag, maar door gebruik van de Aniball zal de vagina niet permanent uitrekken. Door de hormonen van de zwangerschap wordt weefsel meer rekbaar en soepeler. Dit ter voorbereiding voor de bevalling. Na de bevalling trekken deze weg en zal het weefsel herstellen. Echter, met of zonder gebruik van de Aniball, je lichaam verandert wel. Het zal niet meer helemaal hetzelfde zijn als voor de zwangerschap.
- Kan de ballon barsten en voor gezondheidsproblemen zorgen?
- Kan oefenen met de Aniball leiden tot een vroeggeboorte?
Nee, oefenen met de Aniball geeft geen (verhoogd) risico op een vroeggeboorte.
- Geeft oefenen met de Aniball een verhoogde kans op een infectie?
Wanneer de instructies gevolgd worden – steriliseren voorafgaand aan het eerste gebruik en desinfectie na elk gebruik – is er geen infectiegevaar. Gebruik de Aniball echter niet meer als je gebroken vliezen hebt (dan wordt er ook afgeraden om in bad te gaan, te vrijen en/of een tampon te gebruiken). Steriliseren kan met behulp van de sterilisatiebeker, desinfecteren kan met Easyglide Aniball cleaner.
- Kunnen de vliezen breken door gebruik van de Aniball?
Je vliezen kunnen elk moment in de zwangerschap breken. Het oefenen met de Aniball, tijdens een gezonde en ongecompliceerd zwangerschap, zorgt er niet voor dat je vliezen breken. De Aniball zit niet in de buurt van de vruchtzak, deze wordt ook nog beschermd door de baarmoedermond en de slijmprop.
Aniball gevaarlijk, wanneer mag er niet geoefend worden?
- Zwangerschap met verhoogd risico*
- Ongebruikelijke positie van de foetus*
- Vaginale bloedingen
- Diagnose met verhoogd risico waardoor vaginale bevalling uitgesloten is (bijvoorbeeld placenta praevia)
- Risico op infectie (zoals een vroegtijdig vruchtwater verlies of vaginale infectie)
- Genitale verwondingen die niet volledig geheeld zijn (bijv. besnijdenis)
- Kwaadaardige tumoren van de geslachtsorganen (bijvoorbeeld baarmoederhalskanker)
- Wanneer men onder invloed is van alcohol of drugs
*Overleg met een verloskundige of gynaecoloog of gebruik met de Aniball gebruikt kan worden.
Wanneer er sprake is van een van de onderstaande aandoeningen mag je alleen oefenen met de ballon na overleg met een verloskundige of gynaecoloog:
- Zenuwbeschadiging en andere aandoeningen waardoor de zintuiglijke waarneming in de schaamstreek beperkt is
- Dwarslaesie (paraparesis)
- Multiple sclerosis
- Bij het gebruik van pijnstilling waardoor het vermogen om pijn te ervaren in de schaamstreek beperkt is
- Spataderen rond de vagina (vaginale spataderen)
Aniball gevaarlijk, conclusie!
Dus als je je afvraagt of Aniball veilig is, het antwoord is een volmondig ja! Aniball is een veilige en effectieve manier om voorafgaand aan de bevalling te trainen en zo een zo soepel mogelijke bevalling te hebben op eigen kracht en met zelfvertrouwen.