11 Stappen om je voor te bereiden op de bevalling zonder een cursus te volgen
Bevallen is een natuurlijk proces, maar het kan ook beangstigend zijn voor moeders die voor het eerst bevallen. Als je je voorbereidt op de bevalling zonder een bevallingscursus te volgen, maak je geen zorgen.
In dit blog bespreken we 11 stappen die je zullen helpen je voor te bereiden op de bevalling zonder enige formele training. Houdt in gedachten dat de ervaring van elke vrouw anders is, dus deze tips werken misschien niet voor iedereen. Maar ze zouden je een goed startpunt moeten geven!
1. Vindt een verloskundige
De eerste stap is het vinden van een verloskundige(praktijk) die je vertrouwt. De verloskundige zal je gedurende je hele zwangerschap en bevalling bijstaan, dus het is belangrijk dat je iemand vindt bij wie je je op je gemak voelt. De meeste verloskundigenpraktijken bieden een informatie avond over de bevalling aan, of geven uitleg over hoe een bevalling gaat.
2. Doe onderzoek en zoek informatie
De tweede stap is jezelf te informeren over het proces van de bevalling. Lees boeken, praat met vriendinnen die al bevallen zijn en zoek online naar informatie. Het is belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten, zodat je op alles voorbereid bent. Daarbij kan je vaak al veel (gratis) informatie vinden op sociale media van zwangerschapscursussen.
3. Door wie wil je gesteund worden?
De derde stap is het creëren van een ondersteunend systeem, je geboorteteam. Verzamel mensen om je heen door wie je tijdens de bevalling gesteund wilt worden. Dit bestaat vaak standaard uit je verloskundige en een kraamverzorgster of verpleegkundige. Maar breidt je uit met bijvoorbeeld je partner, familieleden, vrienden of zelfs een doula. Deze mensen zullen er zijn om je te steunen tijdens de weeën en de bevalling.
Het verschilt per zwangere wat je behoefte hierin is. De één wil graag een groot aantal mensen aanwezig hebben en de ander vindt alleen haar partner al meer dan voldoende. Ook de mate van steun mag je natuurlijk zelf bepalen. Welke mate van begeleiding wil je van de verloskundige? En welke begeleiding wens je van de kraamzorg tijdens de bevalling? En in de kraamweek? Vaak is er heel veel mogelijk, bedenk wat jullie zouden willen en bespreek dit met de verloskundige en kraamzorg.
Weet ook dat je niet perse hoeft vast te houden aan het plan wat je in eerste instantie had bedacht. Tijdens de bevalling kan je je bedenken en dit is oké. Blijf je gevoel volgen en kijk wat je op dat moment fijn vindt.
4. Maak een geboorteplan
De vierde stap is het maken van een geboorteplan. Dit document beschrijft je voorkeuren en wensen voor de bevalling. En, misschien nog wel belangrijker, het beschrijft wat je niet zou willen. Het is belangrijk om je wensen kenbaar te maken aan je omgeving en je zorgverleners.
Een geboorteplan helpt je om verder onderzoek te doen naar onderwerpen waarom je iets wel of niet zou willen. Misschien kom je onderwerpen tegen waar je nog nooit van gehoord hebt, terwijl het je wel fijn of belangrijk lijkt. Een geboorteplan hoort rust te geven, je voorbereid te laten voelen op wat er gaat komen.
De meeste zwangeren gaan rond de 30 weken zwangerschap nadenken over een geboorteplan. Eerder of later kan natuurlijk ook en aanpassen is zoals bij punt 3 besproken, altijd mogelijk. Maak je geboorteplan niet te lang, noteer alleen de punten die jullie écht belangrijk vinden. Bedenk ook voor jezelf waarom je sommige dingen graag wilt, neem niet klakkeloos wat over van internet.
We kunnen verschillende voordelen van een geboorteplan opnoemen:
- Je gaat nadenken over je eigen visie op de bevalling/ de geboorte;
- Het laat je extra onderzoek doen als niet alles duidelijk is;
- Je deelt jouw visie met je partner of degene die je ondersteund bij de bevalling;
- De verloskundige of gynaecoloog is op de hoogte van je wensen en kan hier rekening mee houden;
- Kan helpen bij het verwerken van een vorige (traumatische) geboorte;
- Je (geboorte)partner is op de hoogte en heeft een ‘spiekbriefje’ waar de wensen op staan.
5. De verschillende soorten pijnbestrijding
De vijfde stap is het leren kennen van de verschillende soorten pijnbestrijding die tijdens de bevalling mogelijk zijn. Niet omdat het bij voorbaat nodig is, maar jezelf informeren over de mogelijkheden gaat beter als je geen weeën hebt.
Pijnbestrijding kan je kortweg in twee categorieën indelen: medicinale pijnbestrijding en niet-medicinale pijnbestrijding. Niet elke vorm van medicinale pijnstilling is beschikbaar in elk ziekenhuis of geboortehotel. Informeer bij je verloskundige of gynaecoloog welke vormen bij jou in de buurt aanwezig zijn.
Niet-medicinale pijnbestrijding:
- Ontspanning
- Ademhalingsoefeningen
- Warmte
- Massage
- Steriele waterinjecties
- Geboortetens
De vormen van medicinale pijnbestrijding die momenteel in Nederland beschikbaar zijn, zijn:
- Lachgas
- Ruggenprik (epidurale analgesie)
- Pethidine injectie
- Remifentanil
Bespreek de soorten pijnbestrijding ook met je zorgverlener of verloskundige, zodat je een een weloverwogen beslissing kunt nemen over wat goed voor je is als het moment daar is.
6. Blijf gezond in je zwangerschap
De zesde stap en een hele belangrijke stap is om gezond te blijven tijdens de zwangerschap. Dat betekent dat je evenwichtig moet eten, voldoende moet rusten en regelmatig moet bewegen. Luister goed naar je lichaam. Je lichaam maakt een flinke verandering door! De bevalling is net als een marathon, waar je eigenlijk ongetraind in gaat. Hoe beter je lichaam in shape is, hoe makkelijker je door de bevalling zal gaan.
7. Voorbereiden op de komst van de baby
De zevende stap is voorbereiding op de komst van de baby, zowel op lichamelijk niveau als je huis en babykamer. Je lichaam bereid je voor door gezond te eten, veel te bewegen en genoeg rust te nemen. Je lichaam verandert onder invloed van hormonen al veel, allemaal ter voorbereiding van de bevalling.
Hoe zorg je ervoor dat je niet uitscheurt is een vraag die bij veel zwangeren speelt, ook hier kan je je op voorbereiden. De Anibal® is gemaakt om je lichamelijk en mentaal voor te bereiden op de bevalling en alvast te oefenen. Het verkleint het risico op uitscheuren of een knip, vergemakkelijkt de bevalling en versnelt het herstel. Ook krijg je meer zelfvertrouwen in de bevalling en leer de juiste ademhaling en positie voor bevalling.
Ook kan je oefenen met hoe doe je perineum massage. Hierbij leer je je lichaam kennen en help je je perineum (stukje huid tussen je vagina en de anus) voorbereiden op de bevalling.
Maar ook je huis heeft de nodige voorbereiding nodig. Dit houdt in dat je je huis kindveilig maakt, de babykamer inricht en alles wast wat in contact zal komen met de baby.
Ben je al bekend waar bevallen de meeste vrouwen?
8. Ziekenhuistas inpakken
De achtste stap is het inpakken van de ziekenhuistas. Daarin moet alles zitten wat je nodig hebt voor de bevalling en een paar dingen voor na de geboorte. Denk hierbij ook aan verlichtende producten als verkoelend kraamverband, een perineum spoeltuit en witch hazel pads voor na de bevalling.
Lees meer over hoe je kan herstellen van een scheur of knip na de bevalling.
9. Zorg emotioneel goed voor jezelf
De negende stap is om emotioneel voor jezelf te zorgen. Dit betekent dat je moet leren omgaan met eventuele angst of vrees die je voelt voor de bevalling. Praten met iemand die het al eens heeft meegemaakt kan nuttig zijn. Er zijn ondersteunende pakketten te koop, welke je (zowel mentaal als lichamelijk) helpen voor te bereiden op de bevalling.
Drink eens een kop thee, neem je rust en oefen met je ademhaling. Wist je dat er ook een aantal thee soorten zijn die kunnen helpen met de voorbereiding op de bevalling? Een voorbeeld hiervan is frambozenblad thee. Lees hier meer over hoe thee kan helpen.
10. Schrijf alle vragen op
De tiende stap is alle vragen die je hebt op te schrijven. Neem deze mee naar de afspraak met je verloskundige of gynaecoloog. Deze afspraken bieden je de gelegenheid om nog vragen te stellen en advies in te winnen.
11. Ontspannen en genieten
De elfde en laatste stap is ontspannen en genieten van de ervaring. Een zwangerschap en bevalling is iets heel moois, dus probeer je te concentreren op de positieve aspecten van de bevalling. Zo vaak ga je dit waarschijnlijk niet meemaken. Dit kan moeilijk zijn, maar het is belangrijk te onthouden dat je lichaam hiervoor gemaakt is. Vertrouw op jezelf en op je mogelijkheden.
Deze 11 stappen moeten je helpen je voor te bereiden op de bevalling zonder een cursus te volgen. Onthoud dat elke vrouw anders is, dus wees niet bang om deze tips aan te passen aan je eigen behoeften. En het allerbelangrijkste: geniet van de ervaring!
Weet wel dat wij als verloskundigen iedereen alsnog aanraden om een zwangerschaps- of bevallingscursus te doen. Het is bewezen dat vrouwen die een cursus hebben gevolgd minder angstig zijn, vlotter bevallen en achteraf beter op hun bevalling terugkijken. Daarbij is het raadzaam om je partner mee te nemen, voor je partner ligt er namelijk ook een belangrijke taak om jou te ondersteunen. Hij of zij kan waken over jullie geboortewensen of geboorteplan en kan beslissingen nemen waar jij op dat moment niet meer toe in staat bent.
Disclaimer:
Hoe een bevalling verloopt is afhankelijk van je voorbereiding, fysieke en mentale gesteldheid en externe factoren waar je geen of weinig invloed op hebt (denk hierbij aan de ligging van de baby). Aniball.nl (onderdeel van Birth & co) besteedt veel zorg aan het controleren van informatie op de website of in deze blogs. Toch kan het zijn dat de informatie verouderd, incorrect of niet wetenschappelijk bewezen is. Aan deze informatie kunnen daarom ook geen rechten worden ontleend.
Birth & co is niet aansprakelijk voor informatie op internetpagina’s van derden waarnaar op deze site wordt verwezen. Ook is Birth & co niet aansprakelijk voor de gevolgen van het gebruik van de aangeboden informatie op deze website. Meent u een fout te zien, heeft u een opmerking of suggestie, dan nodigen wij u van harte uit ons uw bericht te e-mailen. Kijk bij contact hoe u dat kunt doen.